De behandeling ‘Kinderen uit de Knel’ voor kinderen in een vechtscheiding blijkt effectief. Conflicten tussen ex-partners lijken verminderd na de behandeling. Deze is gericht op het verbeteren van de onderlinge communicatie en het vinden van nieuwe wegen om met conflicten om te gaan.

Dat blijkt uit een onderzoeksrapport dat de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), de Universiteit Utrecht (UU) en de Academische Werkplaats Kindermishandeling (AWK). Kinderen uit de Knel (KUK) is een groepsbehandeling voor ouderparen en hun kinderen in de leeftijd 4 tot 18 jaar, waarin de ouders leren beter samen te werken in het belang van de kinderen. De onderzoekers volgden 83 vaders, 82 moeders en 142 kinderen van 6 tot en met 18 jaar die deelnamen aan Kinderen uit de Knel.

Ernst conflicten vermindert

Ouders vonden na afloop van de groepsbehandeling dat hun conflicten minder ernstig waren. Zij accepteerden de scheiding beter en vergaven elkaar meer. Desondanks hielden ze negatieve gedachten over hun ex-partner.

Ondanks de negatieve gevolgen van vechtscheidingen voor kinderen, beoordelen zij hun leven als vrij positief. Wel bleek dat kinderen last hadden van bijvoorbeeld het wisselen van huizen en omgaan met verschillende regels. Opvallend is de belangrijke rol van de leerkracht. Ongeveer 40 procent van de kinderen deelt hun zorgen met een leerkracht.

Traumaklachten

Ernstige conflicten tussen ouders zorgen voor traumaklachten bij kinderen. Bijna 50 procent van de kinderen in het onderzoek had een verhoogd risico op posttraumatische stressklachten vanwege de scheiding.

Verder lezen

Op de website van Het Lock, staat meer informatie over het onderzoek, inclusief een download naar het onderzoeksrapport. Verder staat veel informatie over de groepsbehandeling op de website Kinderenuitdeknel.nl.

Bron: deviersprong.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER