echterpaar met schoentjes

Het geluksgevoel van ouders piekt tijdens de zwangerschap van het eerste kind, maar niet bij een tweede of derde kind. Ook maken kinderen ouders niet gelukkig of zelfs ongelukkiger. Het geluksgevoel van ouders neemt pas weer toe als het laatste kind het nest heeft verlaten. Wel zorgen kinderen voor betekenis.

Dat meldt eoswetenschap.eu in een artikel over de zingeving van ouderschap. Daar over bestaan veel misverstanden.  Zo kopten media in 2015 naar aanleiding van onderzoek aan het Duitse Max Planck Institut für Demografische Forschung dat ouderschap  erger is dan de dood van een partner.  Daarvan werd deze toenmalig aanstaande vader niet vrolijk. De wetenschappers hadden 20.000 Duitsers jarenlang gevraagd naar de tevredenheid over hun leven op een schaal van één tot tien, en stelden vast dat het geluksgevoel na de geboorte van een eerste kind met 1,4 punten daalt.

Geluksgevoel daalt

Opmerkelijk, ook gezien het feit dat uit eerder onderzoek was gebleken dat een scheiding of de dood van partner een daling veroorzaakt van respectievelijk 0,6 punten en 1 punt. Wat verschillende media er vergaten bij te zeggen was dat het geluksgevoel stijgt naarmate de geboorte nadert. De dip nadien is er dus eentje van op een piek, wat niet het geval is voor wie zijn partner verliest.

Desalniettemin doet een kind het geluksgevoel dalen. Dat blijkt ook uit soortgelijk onderzoek in Nederland. Proefpersonen gaven aan in welke mate ze zichzelf gelukkig vonden, op een schaal van ‘erg gelukkig’ tot ‘ongelukkig’. Het geluksgevoel piekt tijdens de zwangerschap van het eerste kind, maar niet bij een tweede of derde kind.

Schommelingen

Na de geboorte daalt het geluksgevoel tot het een paar jaar na de geboorte weer het niveau van voor de zwangerschap bereikt. In de meeste gevallen gaat het om verschuivingen tussen de categorieën ‘erg gelukkig’ en ‘gelukkig’, dus zo dramatisch is het allemaal ook weer niet. De gelukspiek is sterker voor vrouwen dan voor mannen. Mannen zijn daarentegen al binnen een jaar na de geboorte weer zo gelukkig als voorheen, vrouwen pas na twee tot drie jaar. Al vinden andere studies dat het geluksgevoel pas weer toeneemt als het laatste kind het nest heeft verlaten.

Sommige onderzoeken besluiten dat kinderen wél gelukkig maken, op basis van een vergelijking tussen groepen met en zonder kroost. Met dat soort onderzoek is het opletten dat je geen appels met peren vergelijkt. In de kinderloze groep kunnen ook mensen zitten die kinderloos zijn gebleven door gezondheidsproblemen of omdat ze geen partner hebben.

Betekenisvol

Niet iedereen is even, welja, gelukkig met de verhoogde belangstelling voor geluk. Toch niet wanneer het enkel draait om ‘hedonistisch’ geluk gedefinieerd als ‘subjectief welbevinden’. Volgens de Zwitserse psychologe Emily Esfahani Smith, van wie eerder dit jaar ‘De kracht van betekenis’ verscheen, jagen we dan het verkeerde doel na. Samen met andere kritische stemmen stelt Esfahani Smith dat we beter streven naar een zinvol leven.

Amerikaanse psychologen peilden naar de mate waarin mensen hun leven als gelukkig dan wel zinvol beschouwden. Een gelukkig leven en een betekenisvol leven overlappen gedeeltelijk, maar er zijn belangrijke verschillen. Mensen associëren geluk vooral met behoeftes bevredigen, krijgen wat je wil en een ‘makkelijk’ leven, terwijl een betekenisvol leven meer draait om bijdragen tot iets dat jezelf overstijgt. Geluk is vaak meer gericht op het heden, zin overstijgt het hier en nu.

Geen doctrine

Gezondheid en geld bleken belangrijk voor geluk, maar niet voor zin. Goede relaties met anderen zijn dan weer belangrijk voor beide. Geluk blijkt meer geassocieerd met krijgen, zin met geven. Zoals in eerder onderzoek leken kinderen niet voor meer geluk te zorgen, wel voor betekenis. Streven naar zin leidt vaak tot geluk, omgekeerd is dat minder het geval. Sommige tips om gelukkiger te worden, helpen omdat ze bijdragen tot een betekenisvol leven.

Bron: eoswetenschap.eu

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER