Ouders maken zich vaak zorgen over het sociale mediagebruik van hun kinderen. Maar ouders posten zelf ook steeds meer via hun telefoon of tablet. Vaak tot ergernis van hun kinderen, die hier ook tegen ageren.

Sarah Coyne, een hoogleraar aan de Brigham Young-universiteit, doet onderzoek naar ‘technoference’ – verstoringen van persoonlijke interacties door technologische apparaten, meldt vice.com. Volgens haar blijkt uit onderzoek “dat kinderen van ouders die technoference hebben, ook het gevoel hebben dat hun ouders minder warm en behulpzaam zijn, en ze zich in het algemeen minder verbonden met ze voelden.” Waar nog geen onderzoek naar is gedaan, is welke impact socialmediagebruik van ouders precies kan hebben op de ontwikkeling van hun kinderen.

Telefoon krijgt eerst eten

De zeventienjarige Arianna vertelt dat haar moeder, die veertig is, nogal verslaafd is aan dingen posten op Facebook en Snapchat. “Als we in een restaurant zitten, krijgt de telefoon als eerste te eten,” zegt ze – ze moeten altijd wachten met eten totdat ze er een foto van gemaakt heeft voor in haar story’s. Haar moeder post constant selfies die ze van tevoren uitgebreid heeft bijgewerkt, en dat doet ze ook met foto’s van haar dochter. Het heeft Arianne heel erg afgeschrikt om selfies te posten. “Als je op mijn Instagram kijkt zie je er ook geen een. Ik denk altijd wel na voordat ik iets post: ik wil er iets van betekenis in stoppen, en niet gewoon maar een beetje pronken.”

Alycia heeft een soortgelijke les geleerd van haar vader, die aan de lopende band zijn leven deelt op social media. “Ik denk dat het me erg veranderd heeft. Ik heb niet meer de behoefte om steeds maar van alles te posten, maar leef nu meer in het moment.”

Ouders die constant allerlei dingen posten, blijken ook vaak dingen over hun kinderen te posten. “Het is net alsof we de Kardashians zijn,” zegt Alycia. Haar vader, die 45 jaar is, post de hele tijd foto’s van al zijn kinderen.

Balans

Er is altijd veel aandacht voor de hoeveelheid tijd die mensen op social media doorbrengen, maar in hoeverre dat er echt toe doet hangt eigenlijk net van de situatie af. Wat volwassenen betreft gaat het vooral om balans, benadrukt Jenny Radesky, hoogleraar kindergeneeskunde aan de Universiteit van Michigan en een kinderarts. “En die balans raakt zoek zodra je zoveel tijd op internet doorbrengt dat het ten koste gaat van de relatie met je kind.” In plaats van schermtijd te beperken, zouden ouders dus moeten nadenken over hoe ze social media en het internet nou eigenlijk gebruiken, en of dat ze nou dichter bij anderen brengt of juist totaal niet. Het zou volgens haar goed zijn indien ouders en kinderen samen over hun internetgebruik kunnen praten, en kinderen aangeven wat ze hier goed en slecht aan vinden.

Bron: vice.com

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER