ouderschap

De ondersteuning aan kinderen van ouders met psychische problemen of een verslaving (KOPP/KOV) is nog steeds niet op orde. Terwijl het belang ervan wél breed wordt onderschreven. Een kennis- en implementatieagenda van het Trimbos-instituut geeft aan wat er nodig is om de ondersteuning op orde te krijgen.

De Kennis- en implementatieagenda KOPP/KOV zet de ontbrekende kennis over de doelgroep en de inhoud, organisatie en kwaliteit van het preventie- en hulpaanbod op een rij. Hoe zit het bijvoorbeeld met de effectiviteit van interventies die psychische problemen bij (specifieke subgroepen van) deze kinderen kunnen voorkomen? En wat zijn goede methoden om ouderschap aan de orde te krijgen in de hulpverlening aan volwassenen met (psychische en verslavings-) problemen? Ook de vraagstukken die te maken hebben met de implementatie van de zorg(toeleiding) van KOPP/KOV-kinderen binnen de volwassenenzorg, de jeugdhulp en ggz en het sociale domein komen aan bod.

Een regelmatig terugkerende vraag is bijvoorbeeld of je onderscheid moet maken tussen verschillende soorten psychische problematiek en/of de zwaarte ervan. “Nu behandelen we de KOPP/KOV kinderen als één homogene groep, maar dat is mogelijk niet terecht”, aldus Anouk de Gee, projectleider KOPP/KOV. “ Ook is het de vraag hoe er systematisch aandacht besteed kan worden aan ouderschap en preventieve ondersteuning van de kinderen binnen de hulpverlening aan de ouders. Dit hebben we op dit moment onvoldoende in beeld en dat is iets waar we de komende jaren graag aan zouden willen werken met het zorgveld. Daarnaast zijn er veel vragen over de implementatie: hoe zorgen we er voor dat iedereen in dit complexe speelveld van instanties in voldoende mate zijn rol pakt zowel in de uitvoering als in beleid.”

Feiten en cijfers

In Nederland hebben gemiddeld vijf kinderen per schoolklas een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen (KOPP/KOV).Het bereik van het KOPP/KOV preventie-aanbod is laag, jeugdzorgwerkers passen de KOPP-richtlijn onvoldoende toe en gemeenten voeren bijvoorbeeld geen regie op de organisatie en uitvoering van het ondersteuningsaanbod.
Meer feiten en cijfers

Bron: trimbos.nl

Zie ook:
Kennisagenda over verbeteren ondersteuning aan KOPP/KOV-gezinnen

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER