Vier op de vijf ouders zijn van plan in 2020 met hun puber te praten over niet roken en drinken onder de achttien. Dat blijkt uit een peiling van het ministerie van VWS. Om dit te stimuleren introduceert VWS samen met het Trimbos-instituut een kaartspel met stellingen. Het spel maakt het nog makkelijker het gesprek met je kind te beginnen over niet roken en drinken.

Op de kaarten staan stellingen over niet roken en drinken. Denk hierbij aan ‘als je roken of alcohol verbiedt, wordt het juist aantrekkelijk’ en ‘later wil ik dat mijn kinderen niet roken en drinken voor hun achttiende’. Door mét in plaats van tégen je puber te praten groeit het zelfvertrouwen, en wordt je puber er beter in om zijn of haar eigen gedachten, gevoelens en ervaringen onder woorden te brengen. En een puber met zelfvertrouwen kan beter nee zeggen tegen verleidingen.

Afspraken maken helpt

Hoe ouder mijn kind wordt, hoe minder invloed ik heb. Dat denken veel ouders. Toch vinden kinderen het belangrijk wat hun ouders denken, ook al laten ze dat niet vaak blijken. Ouders hebben dus wel degelijk invloed op veel keuzes van hun kind. Ook als het gaat om niet roken en drinken onder de achttien jaar. In Nederland heeft één op de drie ouders hierover met hun puber afspraken gemaakt. Door op tijd afspraken te maken, beginnen kinderen later met drinken, drinken ze minder en help je voorkomen dat ze gaan roken. Bovendien verlaagt afspraken maken de drempel om nog eens te beginnen over niet roken en drinken. Uit de peiling van VWS blijkt dat ouders die afspraken maakten maar liefst twee keer zoveel met hun kind over niet roken en drinken praten, dan ouders zonder NIX-afspraak.

Ouders gebruikten het nieuwe kaartspel voor het eerst tijdens de Zondag van NIX op 26 januari 2020. Ouders die niet bij de middag konden zijn, vinden het nieuwe kaartspel op NIX18voorprofs.nl. Daar vind je ook meer informatie en handige tips om met je kind te praten over geen alcohol drinken en niet roken.

Download de gesprekskaartjes >

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER