Je zou denken dat het oudste kind, de eerstgeborene, favoriet is bij de ouders. Niets is minder waar: de benjamin van het gezin gaat er met de meeste aandacht vandoor.

Dat blijkt uit een nieuwe studie van Brigham Young University waarover sciencedirect.com bericht. Het onderzoek is verricht onder 300 gezinnen met minstens twee tieners.

Nuance

Er is wel een belangrijke nuance: het ligt eraan hoe de relatie wordt ervaren. Als de jongste het gevoel heeft dat hij favoriet is en zijn ouders zijn het daarmee eens, dan wordt de ouder-kindrelatie steeds sterker. Als het kind dat gevoel niet heeft dan is het omgekeerde het geval.

Sociale vergelijking

Bij oudere kinderen heeft het geen enkel effect op de relatie met hun ouders of ze worden beschouwd als favoriet of niet. De onderzoekers denken dat dit te maken heeft met sociale vergelijking. Jongere kinderen vergelijken zichzelf veel vaker met hun oudere broers en zussen dan andersom.

“Het is niet zo dat oudste kinderen zich nooit vergelijken met de andere kinderen in het gezin,” zegt onderzoeker Alex Jensen. “Het is alleen niet zo’n actief deel van hun dagelijks leven. Ik denk dat het minder vaak voorkomt dat ouders tegen hun oudste zeggen, ‘waarom lijk je niet wat meer op je jongere broertje of zusje?’ Het is vaker andersom.”

Mothers’, fathers’, and siblings’ perceptions of parents’ differential treatment of siblings: Links with family relationship qualities

Bron: welingelichtekringen.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER