Bij het aanleren van een gezonde leefstijl spelen ouders én omgeving een cruciale rol voor kinderen. Dat werd duidelijk tijdens het 3e congres ‘Jong geleerd is oud gedaan’ van FrieslandCampina Institute. Circa 450 (kinder)diëtisten, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en andere gezondheidsprofessionals kregen tips voor het begeleiden van ouders en kinderen en hoorden welke aanpak effectief is om de leefstijl van kinderen te optimaliseren.

Ontstaat overgewicht al tijdens de zwangerschap? 
De rol van ouders begint al voor de zwangerschap. Het is bekend dat roken tijdens de zwangerschap de kans op vroeggeboorte vergroot. Uit de ABCD-studie blijkt dat overgewicht bij de moeder voorafgaand aan de zwangerschap die kans nog meer vergroot. Ook gaat overgewicht van de moeder gepaard met een verhoogd risico op overgewicht op kinderleeftijd, zo bleek uit een presentatie tijdens het congres.

Peuters eten gezonder dan pubers
Hoe zit het met de eetgewoontes van kinderen in Nederland? Dr. Caroline van Rossum van Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu presenteerde analyses op basis van de laatste Voedselconsumptiepeiling 2012-2016 waaraan 2235 kinderen tot en met 18 jaar hebben meegedaan. Daaruit blijkt dat jonge kinderen vaker voldoen aan de richtlijnen dan tieners en adolescenten. Ongeveer de helft van de peuters haalt de aanbevolen hoeveelheid groente en bijna 40% eet voldoende fruit. Bij 14-18 jarigen haalt maar 1% de aanbevolen hoeveelheid voor groente en haalt 10% de aanbevolen hoeveelheid fruit. Ook consumeren vooral adolescenten minder melk- en melkproducten dan in de Schijf wordt aanbevolen. Van Rossum: “Professionals hebben vaak de neiging zich vooral te richten op de voeding van de allerkleinsten, maar pubers verdienen ook aandacht.”

Van ouder tot omgeving
Hoe spreek je als professional ouders aan als je beginnend overgewicht signaleert bij jonge kinderen? En werkt het gezonder maken van de omgeving van kinderen echt? Gaan ze gezonder eten en meer bewegen en neemt overgewicht af? Ook deze vragen werden beantwoord tijdens het congres.

Lees hier het complete verslag.

Bron: nieuwsvoordietisten.nl

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER