De vernieuwde JGZ-richtlijn Opsporen Oogafwijkingen is gepubliceerd. Ouders uit het Landelijk Ouderpanel dachten via een peiling over enkele wijzigingen mee. Tegelijkertijd is de informatie over dit onderwerp op Opvoeden.nl geactualiseerd. De bestaande teksten bevatten nu informatie over beeldschermgebruik, oogonderzoek en de E-haken kaart.

Ouders: ‘Oogtest moeilijk uit te leggen aan driejarige’

Vanuit het Erasmus MC en de AJN kwam de vraag of zij ouders uit het Landelijk Ouderpanel enkele wijzigingen in de vernieuwde richtlijn konden voorleggen. Hieraan deden 86 ouders met een kind tussen de 0 en 4 jaar deden mee*. Zij reageerden onder meer op het voorstel om het oogonderzoek op driejarige leeftijd af te schaffen. “Op zich vind ik het prima als het pas met vier jaar wordt gemeten. Mijn kind kon met drie jaar de concentratie niet opbrengen voor de test”, vond een van de ouders. Een andere ouder zei: ,,De test is moeilijk uit te leggen aan een driejarige.” Mede daardoor staat in de vernieuwde richtlijn dat de visusmeting op driejarige leeftijd alleen op indicatie wordt uitgevoerd.
Ouders beoordeelden ook een paar teksten uit de richtlijn, waarin adviezen voor professionals staan om te gebruiken in gesprekken met ouders. Op basis van de reacties hebben de richtlijnsamenstellers deze adviezen eenvoudiger opgeschreven.

Richtlijn vertaald naar informatie voor ouders

De relevante informatie voor ouders uit de richtlijn is verwerkt in de betrouwbare opvoedinformatie met de deskundigheid van een hoogleraar kinderoogheelkunde van het Leids Universitair Medisch Centrum en een wetenschappelijk onderzoeker Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC.
– In de tekst Oogtest voor peuters staat informatie over de nieuwe oogtest tussen drieënhalf en vier jaar en de E-haken kaart.
– De teksten Zien voor pubers en basisschoolkinderen bevatten informatie over de 20-20-2 regel en het goed onderhouden van contactlenzen.
– De teksten over een lui oog zijn aangevuld met meer uitleg over oorzaken en de actuele behandelmethoden.

Animatie

In een animatie hoor over je meer wijzigingen in de richtlijn en zie je een verwijzing naar Opvoeden.nl. Bekijk de animatie >> 

Vierde richtlijn vertaald voor ouders

De richtlijn Opsporen Oogafwijkingen is de vierde richtlijn die we hebben vertaald naar informatie voor ouders. Eerder deed Opvoeden.nl dit al met de richtlijn Ondergewicht, Lentegroei en Taalontwikkeling.  Op de projectpagina lees je hier meer over.

* Het Landelijk Ouderpanel telde op dat moment 256 ouders met een kind van 0 tot 4 jaar.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER