Gedoe om kind bij scheiding
Bird nesting bij scheiding

Bij bijna de helft van de 2.221 kinderen die vorig jaar door Jeugdbescherming Gelderland onder toezicht zijn gesteld, was in het gezin sprake van een echtscheiding. Elders in het land is het waarschijnlijk niet anders.

Het percentage stijgt elk jaar een beetje sinds in 1997 de wet is veranderd, zegt regiomanager Elvira Flaton van Jeugdbescherming Gelderland op destentor.nl. “Dat het aantal echtscheidingen blijft stijgen, speelt natuurlijk ook een rol.”

Kinderrechter

De wet bepaalt dat allebei de ouders het gezag hebben en in het geval van een scheiding een gezinsplan moeten maken over hoe ze met de kinderen omgaan. Maar ouders hebben vaak zulke hooglopende ruzie dat ze daar niet uitkomen en de gang naar de kinderrechter maken. Die kan Jeugdbescherming inschakelen, om te voorkomen dat kinderen de dupe worden en ervoor te zorgen dat ouders toch samen aan tafel gaan.

Omgangsregelingen

Bij de zaken die de jeugdbescherming binnenkrijgt, verdragen ouders elkaar niet. “Wat we proberen, is ouders zover te krijgen dat ze zich realiseren dat zij iets moeten veranderen om het voor de kinderen goed te krijgen, dat ze meewerken om te komen tot een goede omgangsregeling”, aldus Flaton. “Doel is uiteindelijk dat een gezin met ondersteuning van een maatschappelijk werker of gezinscoach uit de voeten kan. Dat lukt ons gelukkig steeds beter.”

Complexe scheidingen

Het woord vechtscheidingen wil Flaton niet in de mond nemen. “Wij hebben het over complexe echtscheidingen en niet over vechtscheidingen, omdat dat een oordeel in zich draagt. Bij de zaken die wij binnenkrijgen, verdragen ouders elkaar niet. Dat zijn niet de meest eenvoudige zaken en vaak spelen er ook andere problemen. Dat is pittig.”

Boze ouders

Jeugdbeschermers krijgen in zo’n situatie nogal eens te maken met boze ouders. “Ouders zijn helemaal niet blij als ze door een besluit van de kinderrechter te maken krijgen met iemand die zich gaat bemoeien met de opvoeding van hun kinderen. Dat is begrijpelijk”, vindt Flaton. “Daarbij hebben we ook regelmatig te maken met advocaten die zich ermee bemoeien, als vader en moeder een advocaat in de arm hebben genomen.”

Bron: destentor.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER