Kindermishandeling  is en blijft een belangrijk aandachtspunt  in onze maatschappij Het gaat om de kwetsbaarheid van jonge mensen.  Op hun verdere leven wordt een stempel gedrukt. Herman van Veen bezingt dat indringend in “Wie?

Onlangs werd ik me dat opnieuw bewust toen dr. M. Teicher in een lezing met overtuigende cijfers liet zien hoe mishandeling en verwaarlozing  de groei van de hersenen van een kind negatief beïnvloedt  (You Tube: Teicher Child abuse). In een droge opsomming van wetenschappelijk onderbouwde cijfers werd duidelijk dat mishandeling c.q.verwaarlozing  blijvend negatief effect kan hebben op de omvang van delen van de hersenen.  Het soort effect is onder andere afhankelijk van de ontwikkelingsfase waarin het kind dit ondergaat.

Ouders hebben dus een grote verantwoordelijkheid  voor het welzijn van hun kind.  Maar niet alleen de ouders , ook de hele omgeving van het kind: school, verenigingen, hulpverlening.  “It takes a village to raise a child”.  We zijn samen verantwoordelijk voor een kindvriendelijke omgeving die veilig is met duidelijke grenzen. Door met elkaar in  gesprek te gaan als  we zorgen hebben over een kind, wordt voorkomen dat het tussen de wal en het schip valt. Protocollen, schuldigen zoeken, afschuiven op onderwijs, hulpverlening of ouders zal geen oplossing bieden. Het vraagt betrokkenheid en nieuwsgierigheid om opvoeding en welzijn zonder oordelen bespreekbaar te maken.

In mijn praktijk zie ik regelmatig volwassenen die als kind tussen de wal en het schip kwamen. Ouders niet beschikbaar, leerkracht keek de andere kant op, regels waren onverbiddelijk.  Volwassenen stonden erbij, maar keken weg.  Dat doet pijn: vroeger en  nu nog steeds.

Durven we wél te kijken en willen we wél werken aan verbetering voor een kind, dan is er ook een positieve boodschap. De hersenen van kinderen (en volwassenen) zijn zeer flexibel. Er kan veel gerepareerd worden. Hoe eerder hoe beter.


Bert Krapels,
Klinisch psycholoog en psychotherapeut

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER