Er is een tekort aan pleegouders en dat geldt nog meer voor kinderen van islamitische komaf. Het Marokkaanse echtpaar Mohammed (51) en Jamila (43) Yaqini wil daar verandering in brengen. Begin dit jaar openden ze in Breda het eerste islamitische gezinshuis van Nederland.

Als een islamitisch kind in een westers pleeggezin wordt geplaatst, wordt de afstand tussen het kind en zijn ouders alleen maar groter, denkt Mohammed. “Als kinderen worden geplaatst in een gezin met dezelfde cultuur, maakt het de samenwerking makkelijker. In ons geval handelen we vanuit de normen en waarden van de islam.

“We krijgen al aanvragen uit heel Nederland. We hebben nu twee kinderen uit het noorden van het land in huis”, vertelt Mohammed. “Hoe goed ze het ook bedoelen, westerse pleeg- en gezinshuisouders én hulpverleners bekijken elke situatie toch vanuit westerse normen en waarden. Islamitische ouders vinden het een geruststellend idee als hun kinderen bij ons zijn.”

Zoals er in het algemeen een tekort is aan pleegouders, kampt Nederland ook met een tekort aan islamitische pleegouders en gezinshuizen. Volgens Mohammed komt dat deels door onwetendheid. “Wij hebben als gezin geprobeerd om in onze omgeving pleegouders te werven door middel van een toneelspel dat we opvoerden in het buurthuis. Daar waren 200 mensen aanwezig. Iedereen was enthousiast en velen wilden wel pleegkinderen opnemen. Maar uiteindelijk daalt het enthousiasme weer als men hoort wat er aan screening en training bij komt kijken.”

Lees verder op bijonspleegzorg.nl >>

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER