Uitgebluste moeder met dochter

Ingrijpende gebeurtenissen in de jeugd kunnen voor het hele leven negatieve gevolgen hebben. Hoe kunnen we dit zoveel mogelijk voorkomen? En welke rol spelen ouders daarin, ook als ze zelf ingrijpende jeugdervaringen hebben meegemaakt? Een informatieve infographic geeft inzicht.

Voor de term ‘ingrijpende jeugdervaringen’ wordt vaak de Engelse term gebruikt: Adverse Childhood Experiences (ACE’s).  ACE’s komen overal voor: in iedere straat, buurt, school en werkomgeving.

In Nederland heeft 44% van de volwassenen te maken gehad met één of meer ACE’s. Denk daarbij aan lichamelijke of psychische mishandeling, een ouder met verslavingsproblemen, opgroeien in structurele armoede of chronisch pesten. De impact van ACE’s is groot. Mensen met vier of meer ACE’s lopen een sterk verhoogd risico op een ongezonde leefstijl en diverse ernstige ziektes en chronische aandoeningen. Ook hebben ze een grotere kans om ACE’s door te geven aan de volgende generatie.

Ouderschap en veilig opgroeien

Ouders spelen een enorm belangrijke rol bij het veilig en gezond opgroeien van hun kind. Iedere ouder wil het beste voor zijn/haar kind. Maar dat wil niet zeggen dat het beste doen ook altijd lukt. En dertig tot veertig procent van de ouders die zelf ingrijpende jeugdervaringen hebben gehad, geeft deze ervaringen door aan hun kinderen (zestig tot zeventig procent dus niet!). Investeren in ouderschap en in de hechte relatie tussen ouders en kinderen is de beste bescherming van kinderen. Het is de meest effectieve preventie tegen het ontstaan en doorgeven van ACE’s.

Infographic

De infographic ‘Ingrijpende jeugdervaringen – ouderschap en veilig opgroeien’ biedt inzicht. Het is de eerste in een reeks van zes. Ze zijn ontwikkeld vanuit het programma Gezonde Generatie vrij van ingrijpende jeugdervaringen door Augeo Foundation in samenwerking met Samenwerkende Gezondheidsfondsen. In de infographics zijn de belangrijkste feiten en cijfers uit de laatste wetenschappelijke inzichten opgenomen.

Bekijk de infographic >>

Meerwaarde voor professionals

De infographics geven je informatie op een makkelijke en heel visuele manier. Je kan ze bijvoorbeeld gebruiken bij gesprekken met ouders. Maar ook om andere collega’s of je team te motiveren hier meer kennis over op te doen of je kan ze gebruiken bij eigen scholingsproframma’s.

Bron: augeo.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER