Opgroeien in armoede heeft negatieve effecten op de ontwikkelingskansen van kinderen. Vroege interventie en ontwikkelingsstimulering vergroten hun welzijn, opleidingsniveau en maatschappelijke participatie. Tegelijkertijd vermindert hun kans op (mentale) gezondheidsproblemen en criminaliteit. De kosten verdienen zich meermaals terug door onder andere lagere zorgkosten, minder uitkeringen en meer inkomstenbelasting.

Silvia Bunt  en Bram Orobio de Castro zijn op zoek gegaan naar wat er in de (wetenschappelijke) literatuur bekend is over de gezinsfactoren die een rol spelen bij de effecten van armoede op de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.

Wat blijkt? Hoger (besteedbaar) inkomen van ouders helpt waarschijnlijk op zichzelf al voor het verbeteren van de ontwikkelingskansen van kinderen in arme gezinnen. Het aan het werk helpen van ouders in armoede en landelijke en lokale maatregelen die de inkomenssituatie van mensen met een laag inkomen verbeteren, zijn daarom van belang. Net als een snelle aanpak van eventuele schulden. Positieve effecten van een aantal programma’s op het vlak van opvoedingsondersteuning op de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen in armoede zijn bewezen. Laagdrempelige inzet van deze programma’s is haalbaar gebleken.

Grondig bewezen effectieve Nederlandse interventies op het vlak van taalontwikkeling van kinderen zijn nog niet voor handen; wel is er inzage in de werkzame elementen van dergelijke methodes. Gezien de goede resultaten lijkt het zinvol om gezinnen laagdrempelig kennis te laten maken met deze bewezen effectieve elementen en methodes en. Gezinnen weten zelf immers het beste wat hen het meest belast en waarvoor zij het meest gemotiveerd zijn. Bovendien is het zelf bepalen van doelen überhaupt een belangrijk werkzaam element om resultaten te behalen.

Lees het hele artikel hier: Ontwikkelingskansen verbeteren van kinderen in armoede: Van analyse naar aanpakpdf (pdf)

Bron: hetonderzoekerscollectief.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER