Negen op de tien Nederlanders vindt het asociaal als ouders meer met hun mobiel bezig zijn dan met hun kinderen. Acht op de tien vindt het zelfs een vorm van verwaarlozing. Toch geven ouders eerlijk toe zichzelf er weleens op te betrappen.

Dit blijkt uit recent onderzoek dat Panelwizard heeft laten uitvoeren in opdracht van telecombedrijf Ben. In het onderzoek werden kinderen gevraagd aan te geven hoe vaak hun ouders tijdens bepaalde gelegenheden op hun telefoon zitten en vice versa. Hieruit blijkt dat vier op de tien kinderen zich ergeren aan het ‘eindeloze’ telefoongebruik van hun ouders.

Kinderen zijn de dupe

Ouders vinden andere ouders asociaal als zij meer met hun telefoon bezig zijn dan met hun eigen kind en noemen het zelfs een vorm van verwaarlozing. Drie op de tien ouders geeft eerlijk toe dat het zeker weleens voorkomt dat hun kinderen echt hun aandacht moeten trekken als zij met hun smartphone bezig zijn. Eén op de tien ouders geeft toe dat hun kinderen ze zelfs waarschijnlijk als ‘telefoonverslaafd’ zien.

Hulpmiddel voor kinderen

Voor kinderen die regelmatig om aandacht moeten vragen aan ouders die meer met hun mobiel bezig zijn dan met hun bloedeigen kinderen, heeft Ben iets slims bedacht. Via Google voice krijgen kinderen een stem als hun ouders niet luisteren. Dit hulpmiddel spreekt de ouders namelijk aan op hun gedrag via hun eigen telefoon. Een kort filmpje legt uit hoe dit werkt.

Denise van Dongen van Ben vertelt: “Wij laten op verschillende manieren zien dat het belangrijk is om bewust te zijn van je eigen telefoongedrag en af en toe je toestel ook weg te leggen. Door op een ludieke manier iedereen wakker te schudden, hoopt Ben dat er wat meer échte contacten ontstaan tussen mensen. Zonder dat een scherm ertussenin staat.”

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER