Ouders zijn diep geraakt en worden overvallen door het plotseling ziek worden van hun kind in een direct levensbedreigende situatie. De acute opname op de Intensive Care maakt hen kwetsbaar, geeft hen een gevoel van onmacht en machteloosheid. Wat kan de hulpverlener doen om de ouders te helpen zich sterker te gaan voelen en overeind te blijven in een dergelijke ernstige, zorgintensieve situatie rond hun kind? Over die vraag handelt het eerste artikel van Vakblad Ouders Centraal van de hand van Bob de Raadt, Medisch maatschappelijk werker/ouderbegeleider/contextueel hulpverlener bij Erasmus MC.

De plotselinge opname van hun kind op de Intensive Care kan ouders diep raken. Zo’n ingrijpende gebeurtenis grijpt hen emotioneel naar de keel, terwijl ze plotseling in een onbekende omgeving verblijven en in een lastige afhankelijkheidsrelatie verkeren. Vaak komt daar nog een spoedcursus medische informatie bij. En – last but not least – moeten zij het thuisfront en hun werkgevers informeren. Door dit alles raakt hun gewone dagelijks leven totaal ontregeld.

Wat hen sterk maakt, is de onderlinge liefde van en steun aan elkaar: troosten en opvangen; luisteren naar elkaar en samen huilen. Wat ook helpt is: specifieke taken verdelen, tijd plannen voor elkaar, samen wandelen in het park; artsengesprekken samen voorbereiden – vragen opschrijven; eigen steunbronnen mobiliseren; stilstaan bij emoties en onmacht, samen spreken en ontdekken wat hen op de been houdt.

In zijn artikel beschrijft Bob de Raadt aan de hand van een praktijkcase de vele aspecten van de gevolgen voor de ouders van een acute opname van een kind op de Intensive Care. Ook gaat de auteur in op de positie die de professional kan innemen om ervoor te zorgen dat iedereen overeind blijft.

Download artikel

Dit is het eerst artikel van Vakblad Ouders Centraal, het digitale kwartaalmagazine dat we dit jaar lanceren. De eerste editie verschijnt medio maart. Ter kennismaking bieden wij de eerste serie artikelen gratis aan. Download artikel Bob de Raadt >

Abonneren

Een abonnement op Vakblad Ouders Centraal kost € 25,00 per jaar (incl. BTW) en onze abonnees krijgen ieder nieuw artikel ook direct los toegestuurd, wel zo gemakkelijk! Stuur uw gegevens naar info@ouderscentraal.nl o.v.v. ‘Abonnement Vakblad Ouders Centraal’.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER