In Nederland hebben gemiddeld vijf kinderen per schoolklas een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen (KOPP/KVO). Dat zijn jaarlijks 577.000 minderjarige kinderen. Deze kinderen vinden het vaak lastig om over hun thuissituatie te praten. Trimbos heeft nu een reeks nieuwe informatieboekjes gemaakt voor (toekomstige) ouders en kinderen van 0-18 jaar om het gesprek hierover te openen.

KOPP/KOV-kinderen hebben vaak vragen als: ‘Waarom is mijn thuissituatie anders?’ ‘Wat gebeurt er als anderen er achter komen dat mijn ouders deze problemen hebben?’ ‘Ligt het aan mij?’ ‘Krijg ik het later ook?’.

Erover praten, de problematiek van de ouder begrijpen, weten hoe je hiermee om kunt gaan en hoe je steun kunt vragen aan anderen is erg belangrijk voor deze kinderen. Zo kunnen de kinderen opgroeien tot veerkrachtige volwassenen en voorkomt het dat kinderen zelf problemen ontwikkelen. Ook voor de ouders is het belangrijk om gesteund te worden bij de extra uitdagingen binnen de opvoeding van hun kinderen.

De informatieboekjes KOPP/KOV helpen om de problemen van de ouder op een voor het kind begrijpelijke manier uit te leggen en geven aan ouders en kinderen tips hoe ze goed met de situatie kunnen omgaan.

Actuele informatie en sprekende illustraties

Het Trimbos-instituut ontwikkelde de KOPP/KOV informatieboekjes in opdracht van de Stichting Kinderpostzegels Nederland. Uitgangspunt zijn de oude Kipizivero informatieboekjes die – met een oplage van 20.000 per jaar- veel werden ingezet door professionals die in hun werk in aanraking komen met kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen.

Samen met ouders, kinderen en professionals is de informatie opnieuw bekeken en aangepast naar de huidige informatiebehoefte. Er zijn ervaringsverhalen en sprekende illustraties toegevoegd. De boekjes zijn interactiever en er is meer aandacht voor de rol van hulpverleners. Ook is er voor kinderen in de leeftijd van 5-8 jaar een nieuw voorleesboekje geschreven: ‘Het weerbericht van mijn ouder’. De nieuwe informatiekaarten bieden uitleg over één specifieke psychische stoornis of verslaving, ondersteund met een ervaringsverhaal. De boekjes en kaarten bieden een uitgangspunt voor een gesprek thuis, in de huisartsenpraktijk, op school of bij de psycholoog.

Nieuwe KOPP/KOV informatieboekjes

Er zijn 6 boekjes en 11 informatiekaarten voor ouders en kinderen van verschillende leeftijden. Alle materialen zijn gratis te downloaden. Binnenkort zijn de boekjes ook te bestellen (tegen kostprijs).

Naar de boekjes >>

Filmpje over het hoe & wat >>  

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER