Het aantal ouderinitiatieven, waarbij ouders gezamenlijk een passende woonvoorziening creëren voor hun kinderen met een beperking, groeit. Het starten en in stand houden van zo’n initatief is echter niet eenvoudig. Twee organisaties, de Landelijke Vereniging van Ouderinitiatieven (LVOI) en Stichting Mijn Eigen Thuis (MET), hebben de handen ineengeslagen om deze initiatieven te ondersteunen.

Ouderinitiatieven zijn kleinschalige wooninitiatieven waarmee ouders een goede woonplek met zorg en begeleiding op maat voor hun kinderen met een beperking realiseren. Er zijn geen officiële cijfers, maar er zijn minimaal tweehonderd ouderinitiatieven in Nederland. “De kern van ouderinitiatieven is eigen regie”, vertelt Ruud Nonhebel, voorzitter van de LVOI. “Echter niet individueel, maar met een groep ouders samen.“

Tijd en energie

Een mooie constructie, maar je moet daar als ouders veel tijd en energie in steken. Je moet je worstelen door een woud aan wetten en regels, samenwerken met de gemeente, financiering organiseren en ook als ouders samenwerken binnen een gedeelde visie. “We helpen graag om dat voor elkaar te krijgen en met deze samenwerking gaat dat nog beter lukken.”

Samenwerking

De doelgroep van beide organisaties komt overeen. “Door onze kennis te bundelen en zowel bestuurlijk als in het secretariaat samen te werken, bereiken we onze doelgroep beter”, aldus Nonhebel. Dit maakt het volgens hem mogelijk om meer ouderinitiatieven te ondersteunen, zowel met eigen ervaring als met een budget om professionals in te schakelen. Ton Caspers, voorzitter MET: “Wij krijgen steeds vaker aanvragen vanuit bestaande ouderinitiatieven. Het is prettig als wij hen ook met andere initiatieven in contact kunnen brengen en met elkaar de beste oplossing vinden.” Beide organisaties zullen zelfstandig blijven bestaan.

Landelijke Vereniging van Ouderinitiatieven

De LVOI is in november 2020 opgericht en heeft inmiddels 79 ouderinitiatieven als lid. De LVOI zet zich vooral in voor onderlinge kennisuitwisseling. Maar ook voor het opzetten van een kennisbank en belangenbehartiging van de leden bij de overheid.

Stichting Mijn Eigen Thuis

Mijn Eigen Thuis richt zich vooral op nieuwe ouderinitiatieven. Zij stelt middelen beschikbaar voor het inhuren van professionele ondersteuning tijdens de realisatie van zelfstandige woonvormen. Daarnaast fungeert zij ook als kennisbank. In de afgelopen jaren ondersteunde Mijn Eigen Thuis bij de oprichting van 25 ouderinitiatieven.

Bron: mee.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER