ouderlijke steun

Het is van belang dat ouders de autonomie van hun kind ondersteunen. Dit verkleint niet alleen de kans op een depressie, maar bevordert ook het zelfrespect van de jongeren.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek onder 2000 Finse jongeren naar hun opleiding en welzijn,  gefinancierd door de Academie van Finland, gepubliceerd in ScienceDaily. Daarbij is met name gekeken naar het belang van positieve ouderlijke steun bij alle belangrijke overgangen van het onderwijs: van onderbouw naar bovenbouw van basisonderwijs naar middelbare school, en van hoger middelbaar onderwijs naar universiteit.

Toenemend effect

Tijdens alle drie overgangen voorkwam de steun van ouders voor de autonomie van hun kind depressiviteit en was een verhoging van het zelfrespect merkbaar. De effecten namen toe met de leeftijd van de betreffende jongere, aldus professor Katariina Salmela-Aro. “In het verleden werd gedacht dat ouders alleen een belangrijke rol spelen tijdens de jeugd, maar dit onderzoek toont hun belang aan tijdens de adolescentie en zelfs de jongvolwassenheid.”

Wederzijdse beïnvloeding

De onderzoeksbevindingen maken duidelijk dat mensen een sterk en interactief, regulerend effect hebben op elkaars welzijn. Ouderschap beïnvloedt het welzijn van jongeren, maar het welzijn van jongeren heeft ook invloed op dat van hun ouders. Jongeren spelen een grotere rol bij het beïnvloeden van ouderlijke ondersteuning dan werd gedacht: wanneer jongeren minder goed beginnen te presteren, bieden ouders minder steun voor hun autonomie. “Vanuit het perspectief van het welzijn van jonge mensen is het echter belangrijk dat ouders in dergelijke gevallen juist ook de autonomie van hun kind ondersteunen, benadrukt Salmela-Aro. “Aangetoond is namelijk dat ondersteuning van de autonomie depressies vermindert.”

Parents have an even greater impact on the well-being of young people than expected 

Vertaling: Ouders Centraal

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER