Ouders, spermadonoren en kinderen van spermadonoren hebben behoefte aan psychosociale hulp, maar die wordt nu vaak niet geboden. Donorkinderen kunnen last krijgen van een identiteitscrisis en lopen rond met veel vragen. Ouders weten op hun beurt niet hoe ze er met hun kind over moeten praten en donoren lopen rond met vragen over een eventuele ontmoeting met hun kind.

Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Marja Visser van de Universiteit van Amsterdam. Ze wil dat er een landelijk informatiepunt komt voor donorkinderen, maar ook voor de ouders en biologische vaders. Dat meldt RTL Nieuws. “Een punt waar je in contact kunt komen met anderen in een soortgelijke situatie en waar je betrouwbare hulpverleners kunt vinden”, aldus Visser die vindt dat de hulp aan donorkinderen, donoren en ouders tekortschiet.

Toenemende vraag

Uit het onderzoek van psychosociaal hulpverlener Marja Visser blijkt dat alle partijen rondom een behandeling met gedoneerde sperma behoefte hebben aan psychosociale hulpverlening. Die vraag wordt groter, omdat het aantal behandelingen met donorzaad groeit. Volgens cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie waren er in 2005 303 behandelingen met donorzaad, in 2015 waren dit er 946. Hierbij gaat het alleen om behandelingen in vruchtbaarheidsklinieken, zelfinseminatie is bijvoorbeeld niet meegenomen.

“Ouders, kinderen en donoren willen dat er begeleiding beschikbaar is en dat ze vragen kunnen stellen als ze het moeilijk hebben”, zegt Visser. “Wat moeten donoren bijvoorbeeld doen en zeggen als ze een kind ontmoeten? En hoe praat je er als donorkind over met je ouders en je omgeving? En als ouders met je donorkind?”

Focus lag op medische aspect

Het accent bij een behandeling met donorsperma heeft al die jaren op het medische aspect gelegen, zegt Visser. “Oftewel bij het tot stand brengen van zo’n zwangerschap. Naar het psychosociale deel is vrijwel niet gekeken. Tot 2004 was doneren anoniem en een taboe. Sinds de wetswijziging is dat taboe een beetje minder geworden, maar nog altijd zijn er donoren die aan niemand vertellen dat ze donor zijn. En ouders zijn nog steeds bang voor een afwijzing van hun omgeving of van hun kind als zij de waarheid vertellen.”

Landelijk informatiepunt

Visser wil daarom dat er een landelijk informatiepunt voor donorconceptie komt met betrouwbare informatie. “Een punt waar je in contact kunt komen met anderen in een soortgelijke situatie en waar je betrouwbare hulpverleners kunt vinden. Niet alleen voor donorkinderen, maar ook voor de donoren zelf en de ouders. Want de hulp schiet nu echt tekort.”

Counselling en begeleiding bij behandeling donorsperma >

Bron: rtlnieuws.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER