Ouders zijn niet altijd bewust bezig met het mediagebruik van hun kinderen. Zo’n gesprek op gang brengen begint bij te weten te komen hoe de ouders denken over mediawijsheid. Wat vinden zij bijvoorbeeld van seks of geweld in online media? Geef vervolgens adviezen, met name in de vorm van praktische tips. Laat ook zien wat de mogelijkheden zijn op het gebied van begrenzing en monitoring.

Door Floris van Veen

Als professional is het soms lastig met ouders het gesprek te beginnen over mediawijsheid. Wel hebben ze vaak vragen over mediagebruik. Hoe streng moeten ze zijn? Is het een probleem als hun kind meerdere uren per dag achter het scherm zit? Welke sociale media mogen kinderen wel gebruiken, en welke zijn minder geschikt? En vooral de roze olifant in de kamer: ‘Hoe praat ik met mijn kinderen over wat ze online doen?’

Gespreksadviezen

Om het met ouders over die onderwerpen te kunnen hebben, is het belangrijk om een gesprek te beginnen over het mediagebruik in het algemeen. Vraag bijvoorbeeld aan de ouders welke apparaten ze in huis hebben. Welke apps worden veel gebruikt? En hoeveel media gebruiken de ouders zelf? Daarna kun je dieper ingaan op de kinderen: Hoelang mogen de kinderen op een dag naar een scherm turen? En vanaf welke leeftijd is sociale media volgens hen geschikt?

Reflecteren op mediagebruik

Om te helpen bij mediawijs opvoeden, is het belangrijk te weten hoe de ouders denken over mediawijsheid. Wat mogen kinderen wel zien, en wat niet? Vinden ze het lastig om afspraken te maken met hun kind? Gaan ze wel eens open de dialoog aan met hun kind?

Aan de hand van de reacties kunnen professionals adviezen geven. Vanuit pedagogisch oogpunt is er namelijk best wat te zeggen over mediawijsheid. Geef ouders praktische tips hoe ze het gesprek met hun kinderen aangaan. Laat zien wat de mogelijkheden zijn op het gebied van begrenzing en monitoring.

Technische mogelijkheden

Technisch zijn er talloze mogelijkheden om met meer aandacht voor mediawijsheid te internetten. Zo zijn er voor jonge kinderen speciale browsers, met websites die ze kunnen bezoeken. Al het andere op het internet wordt geblokkeerd, waardoor de kinderen volledig afgeschermd worden van eventuele risico’s. Voor pubers werkt dit uiteraard niet meer. Die verwachten meer vrijheid op het internet.

Voor ouders met pubers geldt dat de privacy wat meer in het geding komt. Ze zullen meer sociale media gebruiken en meer van zichzelf delen. Om dat in goede banen te leiden, is het belangrijk om te bespreken wat er gedeeld mag worden. Om de privacy te beschermen, kan bijvoorbeeld een Virtueel Prive Netwerk (VPN) worden opgezet. Dit is een omleiding, waarmee alle verstuurde en ontvangen data wordt versleuteld. Ook is niet het eigen IP zichtbaar, maar een IP-adres van de VPN-aanbieder. Op die manier is het veel lastiger voor anderen om een kind te kunnen traceren. Voor bedrijven zal het lastiger zijn om gerichte marketing aan te bieden.

Elke ouder is anders

Naast de technische mogelijkheden is het goed om te kijken naar de mogelijkheden van de ouder op zich. Hoe kijken zij naar het internet? Welke vragen hebben de ouders zelf? Samen zoeken jullie naar een antwoord, die past bij de opvoedstijl van de ouder. Voor sommige ouders zijn stellingen handig, terwijl een ander meer voelt bij bijvoorbeeld de MediaDiamant. Het is even zoeken naar de juiste stijl, maar dan is het gesprek ook wel op gang gekomen.

Floris van Veen
Sr. Cyber Security Specialist

Zie ook:

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER