borstvoeding en smartphone

Moeders moeten tijdens de borstvoeding niet met hun telefoon spelen, maar hun baby in de ogen aankijken. Het zou essentieel zijn voor de binding met het kind en mogelijk een smartphoneverslaving bij kinderen voorkomen. Niet iedereen is het met hem eens.

Hoogleraar Klinische Psychologie Jan Derksen van de Radboud Universiteit Nijmegen spreekt op rtlnieuws.nl heldere taal: smartphone gebruik en borstvoeding geven gaan niet samen. Hij doet onderzoek naar het terugdringen van smartphoneverslaving. bij jonge gezinnen. Stellen zouden er al voor de geboorte van hun kind over moeten omdat het anders al snel te laat is. Derksen: “We weten dat oogcontact heel belangrijk is voor de binding. Je moet je baby blijven aankijken.”

Momentje voor jezelf

Eva Munnik, moeder van Reza en samen met Sofie van den Enk auteur van De Melkfabriek, een boek over borstvoeding, denkt daar heel anders over. “Ja hallo, ze hebben zelf vaak hun ogen dicht!” zegt Munnik. Volgens haar hebben moeders het al druk zat. “Je geeft de hele dag door aandacht aan je baby. Juist tijdens de borstvoeding heb jee even een momentje voor mezelf. Dan is ‘ie rustig en kan je even rustig Wordfeud spelen.”

Geen concurrentie

Derksen is het niet met haar eens. “Ik word triest als ik nu vaak de gezinsdynamiek zie. Ouders hebben er voor de geboorte van hun kind niet over nagedacht hoe ze omgaan met schermen en smartphones. De sfeer wordt nu heel vaak verpest door digitale middelen.” Derksen vindt dat een kind geen concurrentie zou moeten ervaren van een apparaat als een smartphone of tablet. “Nu zitten moeders al voedend op hun telefoon en dat is slecht voor de binding met het kind.”

Te perfect

Munnik vindt dat hij overdrijft. “Je hebt al nauw contact hoor, als je borstvoeding geeft, hij zit aan je borst! Ik vind dat de druk op de moeders veel te groot wordt. Je moet het al zo perfect doen. En dan moet je je kind ook nog blijven aankijken. Alsof moeders niet al overspannen genoeg zijn. Je bent al zoveel met je kind bezig.” Dan even een beetje met je telefoon spelen is juist fijn voor de moeders.

Wat vind jij? Stem mee op de RTL-poll op Facebook > 

Bron: rtlnieuws.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

2 REACTIES

  1. Smartphonegebruik tijdens borstvoeding… en hoe zit het volgens Jan Derksen met het smartphonegebruik tijdens het geven van kunstmatige zuigelingenvoeding…? Bedoelt hij niet gewoon dat ouders tijdens het voeden van hun kind, met hun kind bezig moeten zijn en niet met hun gadgets? Daar kan ik me in vinden. Het onderscheid tussen borstvoeding en andere voedingsmethodes ontgaat me, eerlijk gezegd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER