Moeder en dochter

Hoe krijg je als professional een goede band met alle ouders? De Sardes-special ‘De stem van ouders voor succesvolle samenwerking’ laat zien hoe professionals in de kinderopvang of het onderwijs ervoor kunnen zorgen dat alle ouders in beeld komen. Ook het voortgezet onderwijs en het mbo komen aan bod. Alle artikelen staan online.

De speciale editie van het magazine is samen met Ouders & Onderwijs gemaakt, een organisatie die bij uitstek de stem van de ouders laat horen. Diverse auteurs, onder andere van de Hogeschool Rotterdam, ITTA, Ouders & Onderwijs en Sardes, laten zien hoe belangrijk het is om naar ouders te luisteren, verwachtingen af te stemmen en hoe je dat kunt doen. De rode draad vormt het vergroten van kansen van kinderen en jongeren,

Veel aandacht schenken de artikelen aan hoe professionals ervoor kunnen zorgen dat alle ouders in beeld komen. Niet alleen met die leuke moeder die altijd vrolijk is en voor iedereen klaar staat, maar ook met ouders van wie je de taal niet spreekt, ouders die een kind met een specifieke ondersteuningsbehoefte hebben of ouders met een heel andere achtergrond dan die van jou, bijvoorbeeld omdat ze gevlucht zijn uit hun eigen land. En vergeet de mannen niet, ook zij vinden hun kind belangrijk en willen graag betrokken worden.

De special laat zien dat er verschillende manieren zijn om naar ouders te luisteren: in face-to-face gesprekken, via mails, fora op websites, panels, huisbezoeken etc. De vorm moet passen bij de groep ouders die u wilt bereiken, maar het belangrijkste is: een open en uitnodigende houding en oprechte belangstelling.

Inhoud

De ‘Staat van de ouder’ in po en vo – Arline Spierenburg 

Wat wil de man? – Ellen Donkers en Karin Hoogeveen

Samenwerken met vluchtelingenouders – Paulien Muller

Samenwerken met laaggeletterde ouders – Martine van der Pluijm

Samen vertrekken, met moeders én vaders –Heleen Versteegen

Passend onderwijs of passende kinderen en hun ouders – Mark Weghorst

Het startgesprek: vliegwiel voor ouderbetrokkenheid – Arline Spierenburg

Expeditie basisschool: naar een beterer communicatie – Heleen Versteegen

Hardnekkige tradities in oudercontacten doorbreken – Mariëtte Lusse

Ouders en school: betrokken in dezelfde taal – Marlies Elderenbosch en Niki Moeken

Ouderbetrokkenheid in het mbo: hobbels en oplossingen – Annette Diender

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER