De vrij te gebruiken  tool Take Care, ontwikkeld door de Hogeschool Rotterdam, biedt ouders van een kind met een chronische aandoening of beperking handvaten om hun verzorgings- en begeleidingstaak beter uit te voeren. Hierbij staat het verhogen van het welzijn van ouders zelf centraal.

Een ouder van een kind met een chronische aandoening of beperking staat voor de uitdaging om te zorgen en/of de zorg van het kind te organiseren. Deze uitdagingen beïnvloeden niet alleen de rol als ouder, maar ook het leven naast het ouderschap. De kwaliteit van leven van ouders en gezinnen kan onder druk komen te staan door de zorgtaken voor het kind met een chronisch gezondheidsprobleem.

Vier domeinen

Take Care bevat vier domeinen: ‘Werk en geld’, ‘Gezin’, ‘Quality time’ en ‘Kindmanagement’ . Onder deze domeinen vallen zestien thema’s, zoals werk, partner relatie en vrije tijd. De domeinen verwijzen naar relevante thema’s die spelen in het dagelijks leven van gezinnen waarin een of meerdere kinderen opgroeien met chronische gezondheidsproblemen. Daarbij stelt de tool steeds de vraag: Wat gaat goed? Wat heeft extra aandacht nodig en op welk gebied is er daadwerkelijk hulp of ondersteuning gewenst? Ouders kunnen ook aangeven op welke gebieden zij extra informatie wensen. De tool bevat links naar passende websites. Take Care hoeft niet met anderen gedeeld te worden en blijft in het bezit van de ouder.

Op basis van literatuur en gesprekken met (ervarings)deskundigen zijn de domeinen en thema’s vastgesteld. Uit kleinschalig gebruikersonderzoek en gesprekken met experts blijkt Take Care aan te sluiten bij de leefwereld van ouders.

Rol zorgverlener

De zorgprofessional kan ouders van een kind met chronische ziekte of aandoening attenderen op de tool. Desgewenst kan de link naar de tool aan ouders worden verstrekt. Ouders kunnen daarna zelf bepalen of zij met de tool aan de slag willen gaan en welke versie het beste aansluit bij de eigen wensen en behoeften. Patiëntenverenigingen kunnen ook een actieve rol vervullen door hun leden op Take Care te wijzen.

Meer over Take Care

  • Websitepagina: klik hier 
  • Take Care is via de website van Schouders (Ervaringskenniscentrum zorgkinderen) vrij te gebruiken, klik hier 
  • Take Care kan als interactieve PDF worden gedownload, klik hier 

 

 

 

https://www.opeigenbenen.nu/tool-take-care-voor-ouders-nu-beschikbaar/

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER