De ‘Praatplaat’ is een steun in de rug voor ouders van kind met sondevoeding. Het hulpmiddel vormt een handvat voor de bespreekmomenten van zorgprofessionals en ouders.

Ouders weten vaak niet dat er verschillende momenten zijn waar je samen met de zorgverlener kan beslissen over de sondevoeding van je kind. Vereniging Nee-eten! heeft daarom samen met onderzoeksbureau Curias een praatplaat ontwikkeld voor ouders van een kind met sondevoeding. De praatplaat geeft ouders een handig overzicht van belangrijke bespreekpunten met de zorgverlener op het moment dat deze over wil gaan op sondevoeding.

Aandachtspunten

Soms is sondevoeding acuut nodig, bijvoorbeeld als je kind te vroeg geboren is en het zelf niet kan eten of drinken. Als er geen acute situatie is, is het voor ouders van belang om te weten of er alternatieven voor de sondevoeding zijn. Ouders willen immers het liefst zien dat hun kind zelf eet of drinkt. In zowel acute als niet acute situaties is het belangrijk dat ouders weten wat het doel van de sondevoeding is, waarom sondevoeding nodig is en hoelang sondevoeding mogelijk gaat duren. Het afbouwen van sondevoeding is een aandachtspunt voor elke ouder.

Handvat voor gesprekken

De praatplaat geeft ouders een handvat voor het gesprek met de zorgverlener zodat zij samen kunnen beslissen over de verschillende mogelijkheden rond sondevoeding voor hun kind. Het geven van voeding via een sonde heeft namelijk altijd impact op het kind. Maar ook op ouders en het gezin. Het is goed om te weten wat die gevolgen kunnen zijn en hoe je mogelijke problemen kunt voorkomen of beperken. De praatplaat geeft ook handige tips.

Infographic

De praatplaat is in de vorm van een digitale interactieve infographic vormgegeven en ontwikkeld dankzij subsidie van het ZorgInstituut Nederland.

Weergave praatplaat als PDF-bestand >

Vereniging Nee-eten
Vereniging Nee-eten kan ouders in contact brengen met andere ouders die ervaring hebben met een kind dat sondevoeding heeft gehad. Vereniging Nee-eten! kan ouders ook de weg wijzen naar gespecialiseerde zorgverleners.

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER