Nog altijd groeit gemiddeld één op de dertien kinderen in Nederland op in armoede. In Rotterdam is dat zelfs één op de vijf. Een handreiking biedt professionals in het sociaal domein concrete handvatten om met armoede bij kinderen, jongeren en hun ouders om te gaan. 

De thuisomgeving van deze kinderen en jongeren, en ook de buurt waarin zij leven, is vaak minder gunstig en stimulerend. Hierdoor hebben zij te maken met (im)materiële achterstanden, die hen op alle levensdomeinen belemmeren in hun ontwikkeling. Professionals kunnen veel voor deze kinderen, jongeren en hun ouders betekenen.

Werkwijzen

De handreiking biedt veertien werkwijzen, geordend naar de categorieën:
  • Signaleren (zodat elk kind en elke jongere in armoede wordt gezien),
  • Ondersteunen (zodat elk kind en elke jongere in armoede kan meedoen) en
  • Stimuleren (zodat elk kind en elke jongere toekomstkansen krijgt).

De werkwijzen variëren van bijvoorbeeld het opbouwen van een relatie, het ondersteunen bij opvoeden en schulden tot het bijdragen aan de financiële opvoeding en participatie. Professionals van Werkplaatsen Sociaal Domein en ervaringswerkers armoede uit het land hebben meegewerkt aan de handreiking, waarvan Divosa de opdrachtgever was.

Handreiking ‘Omgaan met kinderarmoede in het sociaal domein’ >>

Bron: Nieuwsbrief Gereedschapskist, juni 2021

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER