De afgelopen jaren onderstreepten aanslagen in Europa en daarbuiten dat ook Nederland getroffen kan worden door een terroristische aanslag. ‘In gesprek met ouders’ is een handreiking om radicalisering bespreekbaar te maken. Het betreft een initiatief van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN).

Om radicalisering en extremisme te voorkomen ontwikkelen de overheid en verschillende maatschappelijke organisaties daarom beleid en projecten. De doelgroepen hiervan zijn meestal professionals zoals politieagenten, ambtenaren, onderwijzers en jongerenwerkers. Deze worden getraind om radicalisering op tijd te herkennen en te voorkomen. Het gaat daarbij niet alleen om het voorkomen van radicalisering onder islamitische jongeren, maar ook onder jongeren die bijvoorbeeld een extreemrechts of een extreemlinks gedachtegoed aanhangen.

In tientallen steden, wijken en dorpen zijn Marokkaans-Nederlandse organisaties inmiddels actief om radicalisering tegen te gaan. Het merendeel van deze organisaties richt zich vaak op een doelgroep die door andere organisaties moeilijk wordt bereikt: de ouders. De handreiking is gemaakt om deze organisaties hierbij te ondersteunen is deze handreiking geschreven. Maar ook beleidsmakers, professionals en vrijwilligers die voorlichtingsbijeenkomsten over radicalisering voor (Marokkaans-Nederlandse) ouders willen organiseren, kunnen er wat aan hebben. De handreiking is geschreven op basis van de ervaringen van het SMN en enkele betrokken partners de afgelopen jaren.

De handreiking biedt geen blauwdruk. Iedere situatie is weer anders. Wel hoopt SMN de lezer enkele tips te kunnen geven die bijdragen aan een succesvolle bijeenkomst.


De handreiking In gesprek met ouders over radicalisering is hier te downloaden.

Zie ook: Ouders onmisbaar bij preventie radicalisering

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER