Functioneren één of beide ouders op licht verstandelijk beperkt niveau, dan gaat het grootbrengen van kinderen vaak niet vanzelf. Dit is nog meer het geval wanneer er tevens sprake is van bijkomende problemen als armoede, geweld, psychopathologie en een gebrek aan sociale steun. Professionals van het landelijk kenniscentrum Lvb en zorgorganisatie Amerpoort hebben een handreiking opgesteld voor het begeleiden van deze ouders.

Het begeleiden van deze gezinnen vergt specifieke kennis, houding en vaardigheden van de gezinsbegeleiders. Professionals hebben kennis nodig van de verschillende risico- en beschermende factoren. Daarnaast moeten ze over vaardigheden beschikken om de beschermende factoren te versterken en de risicofactoren te verminderen.

De gratis te downloaden handreiking geeft uitleg over zowel deze factoren als andere inzichten uit wetenschappelijk onderzoek, telkens vertaald in zo concreet mogelijke handelingsadviezen. De rode draad is het opbouwen van een goede werkrelatie en communicatie met de ouders. Van daaruit kun men werken aan het verstevigen van het netwerk en zich verdiepen in de gehechtheid en veiligheid van ouders en hun kinderen.

De handreiking is het resultaat van een korte literatuurstudie en drie bijeenkomsten van betrokken professionals die in najaar 2015 en zomer en winter 2016 zijn gehouden.

Download Handreiking begeleiden ouders lvb

Bron: Klik.org

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER