Mensen met een licht verstandelijke beperking of psychische kwetsbaarheid hebben vaak geen duidelijke hulpvraag als het gaat om zwangerschap en ouderschap. Het project DOEN biedt hen in een vroeg stadium ondersteuning. In Groningen is groen licht gegeven voor het project.

De gemeente Groningen krijgt samen met het UMCG en Centrum voor Seksuele Gezondheid Noord Nederland, 450.000 euro van ZONMw voor het 4-jarige project ‘DOEN’. Doel is om bij kinderwens, anticonceptie, zwangerschap en ouderschap sneller en makkelijker ondersteuning te bieden aan mensen met een licht verstandelijke beperking en/of psychische kwetsbaarheid. Daarnaast zijn andere doelen het beter bespreekbaar maken van dit onderwerp én een betere samenwerking met de verschillende instellingen.

Toekomst

Wethouder Isabelle Diks: ”Een kind dat opgroeit in een gezin met ouders met psychische problemen heeft een grotere kans deze problemen later zelf ook te ontwikkelen. Met dit project gaan betrokken instellingen in Groningen deze mensen daarom samen sneller goede hulp bieden. Dat is essentieel voor de toekomst en kansen van hun kinderen.”

Aanpak project DOEN

Hulp- en zorgverleners rond zwangerschap, geboorte en de geestelijke gezondheidszorg gaan samen met ervaringsdeskundigen verbeteringen in de praktijk ontwikkelen. Dit wordt begeleid door onderzoekers vanuit het UMCG, de academie voor verloskunde en een wetenschappelijke adviesraad. De oplossingen worden door ambassadeurs binnen de verschillende organisaties gepromoot en ingevoerd. DOEN is een aanvulling op de aanpak Kansrijke Start Groningen.

Samenwerking

De samenwerkende partijen bij project DOEN zijn de Academie Verloskunde Amsterdam en Groningen, Centrum voor Seksuele Gezondheid Noord Nederland (CSGNN), Cosis Expertisecentrum, GGD Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Landelijke Federatie Belangenvereniging Onderling Sterk, MEEGroningen, MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid, Rutgers kenniscentrum seksualiteit en Universitair Medisch Centrum Groningen en de gemeente Groningen.

Bron: gemeente.groningen.nl

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER