Pittige Jaren

In groepsverband zélf oplossingen bedenken voor problemen rondom de opvoeding van een kind met gedragsproblemen. Dát is de basis voor de bewezen effectieve oudertraining Incredible Years. Oudertraining Incredible Years.

Incredible Years (naar het Nederlands vertaald als Pittige Jaren) is een training voor ouders van kinderen van 3 tot 8 jaar met gedragsproblemen. De training is ontwikkeld in Amerika, maar wordt inmiddels wereldwijd effectief ingezet. Vanuit de Universiteit Utrecht is veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van deze training als preventie- en behandelmethode.

“Uniek aan deze training is dat ouders met elkaar oplossingen bedenken voor hun eigen problemen”, vertelt GZ-psycholoog Maartje Raaijmakers, betrokken bij onderzoek naar en de implementatie van Incredible Years in Nederland. “Dat maakt dat het beter beklijft, ze beter meedoen en uiteindelijk ook tot betere oplossingen komen.”

Oplossingen voor eigen kind

Incredible Years bestaat uit wekelijkse groepsbijeenkomsten waarin ouders onder begeleiding van 2 trainers met elkaar in gesprek gaan rondom herkenbare situaties uit filmpjes of rollenspellen. “Als trainer zoek je naar wat er in de groep leeft aan ideeën en haal je dat naar voren. Zo bedenkt elke ouder uiteindelijk zelf de oplossingen voor zijn of haar eigen kind”, vertelt Raaijmakers. “Daarnaast merken we dat ouders door de groepsdynamiek ook veel steun aan elkaar hebben. Daar ontstaan soms leuke dingen uit, bijvoorbeeld groepen die na afloop nog eens met elkaar en alle kinderen gaan barbecueën.”

Eyeopener

Dat de oudertraining effectief is, blijkt uit vrijwel alle onderzoeken. “Toen we het programma naar Nederland haalden, onderzochten we bij toeval eerst de effectiviteit onder een groep overwegend blanke, hoogopgeleide gezinnen. Vervolgens zijn we ook gaan kijken naar de effectiviteit bij andere groepen zoals laagopgeleide ouders, allochtonen en ex-gedetineerde moeders. Het resultaat was telkens hetzelfde: verbetering van de opvoedvaardigheden van de ouders en zichtbaar minder problematisch gedrag bij de kinderen”, weet Raaijmakers. “Ook uit het werkveld krijgen we terug dat ouders enorm met de trainingen zijn geholpen. Het is vaak een eyeopener dat ze ook dingen wél goed doen in de opvoeding, en dat ze met kleine interventies veel zelf kunnen verbeteren.”

Lees verder op ZonMw >

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER