Recensie ‘Partners door dik en dun’ door Ilse Davids

Er verandert veel vanaf het moment dat je samen ouders wordt. Vaak is allerlei informatie die in deze periode op je af komt gericht op het verloop van de zwangerschap, bevalling en de ontwikkeling van het kindje. Maar hoe bereid je je relatie voor op de verandering die gaat komen? En dan vanuit de gedachte dat een goede partnerrelatie ook goed is voor kinderen? ‘Partners door dik en dun’ biedt de helpende hand om dit voor elkaar te krijgen. Een waardevolle investering dus!

Het is bekend dat zeker de eerste periode na de bevalling de partnerrelatie flink onder druk kan staan. Wennen aan een baby in huis, ontdekken wat dit met je doet als ouder en ook hoe je partner zich als ouder gedraagt. Het leren kennen van het kindje, omgaan met minder slaap, zoeken naar een nieuw evenwicht tussen werk en privé.

Dit boekje kan helpen voorkomen dat partners hierin van elkaar verwijderd raken. Met informatie, tips, praktische opdrachten en vragen die aanzetten tot een goed gesprek. Want tussen ouders zijn en opvoeden mag er ook aandacht en ruimte zijn voor elkaar als partners. Dat is niet alleen voor ouders zelf fijn en prettig, maar geeft daarmee ook een kindje een stevige basis voor de rest van zijn leven.

‘Partners door dik en dun’ richt zich op alle ouders die een kindje verwelkomen in hun leven. Vanuit het programma Besluit Met Muisjes (2018, Vereniging van Nederlandse Gemeenten in samenwerking met gemeenten en ondersteund door het Ministerie van VWS) is onder andere ingezet op ondersteuning van aanstaande ouders.

Groeiboekje

Qua uiterlijk doet het oranje boekje denken aan een groeiboekje zoals je dat vroeger bij het consultatiebureau kreeg. Ik schrijf ‘vroeger’ want onderzoek op internet leerde mij, moeder van twee oudste basisschoolkinderen, dat dit niet meer overal op die manier wordt gebruikt en dat er inmiddels een digitale variant bestaat.

Voorin start het boekje met ‘Dit zijn wij’ met ruimte om dit in te vullen. Het boekje bevat 127 pagina’s met nog extra ruimte voor notities.

Eerste periode

Hoofdstuk 1 gaat over de periode van ‘Na de geboorte tot de eerste verjaardag’. Aan de hand van ontwikkelingen die een kindje doormaakt krijg je als ouders tips en opdrachten. Een voorbeeld ‘Deel wensen die je hebt voor je kindje in het leven, met elkaar’. Praat hierover of schrijf ze op.’ Soms verschillen de opdrachten voor beide ouders. ‘Deel met elkaar waar je je op verheugt als een van jullie je ineens even wat minder blij voelt, of juist waar je tegenop ziet en hoe je elkaar dan kunt helpen.’ Voor iedere maand is er een onderwerp, zoals babyblues, slapen & relaxen, ik weet het even niet, seksualiteit & intimiteit, conditie & controle, ritme, en werk aan de winkel. Er wordt geregeld gevraagd in een opdracht om samen naar een foto van jullie gezin of juist naar jullie samen als partners te kijken.

Tweede jaar

In hoofdstuk 2 staat het tweede jaar als ouders centraal. Ook hier wordt weer aan de hand van de ontwikkeling van het kindje aangehaakt bij de ouders als partners. Als eerste wordt teruggeblikt op het eerste jaar als ouders. Wat waren de mooiste gebeurtenissen? Wat was juist moeilijker? En wat is jullie plan? In dit tweede jaar gaat de focus meer van ‘zorgen’ naar ‘opvoeden’.  Een nieuwe fase waarbij overeenkomsten en verschillen als ouders nog meer naar voren komen. Aan de hand van opdrachten worden ouders uitgenodigd om na te denken over verschillende opvoedstijlen en wordt hen gevraagd naar eigen ervaringen en overtuigingen.

Oefening

Een mooie oefening vind ik ‘in elkaars schoenen staan’. Hierbij worden ouders uitgenodigd om letterlijk eens elkaar jas en schoenen aan te trekken en zo door de ogen van de ander te kijken en van elkaar te leren. En juist dát is waar dit boekje een mooi handvat voor kan zijn: meer begrip voor elkaar hebben en houden tijdens een bijzondere fase in het leven.

Partners door dik en dun >>

Ilse Davids is gezinspedagoog en werkzaam als pedagogisch beleidsmedewerker bij het Pedagogisch Expertise Centrum van SWKGroep Kinderopvang, onderdeel van de SWKGroep (kinderopvang – zorg – buurtwerk – onderwijs).

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER