Maar wat betekent het om deel uit te maken van een dergelijk ‘standaardgezin’? Voor een podcastserie zoekt De Correspondent gezinsleden die over hun ervaringen willen vertellen.

Onderzoek toont aan dat broers en zussen elkaars ontwikkeling beïnvloeden. Maar hoe ze dat doen, hangt af van of je de eerste of de tweede bent. Onderzoek laat óók zien dat ouders vaak verschillende verwachtingen hebben van hun tweede dan van hun eerste én dat dit effect heeft op die kinderen, bijvoorbeeld wat hun schoolresultaten betreft.

Wetenschap versus ervaringen

Hoe is het voor ouders om meer dan één kind op te voeden? Hoe is het voor kinderen om hun kinderjaren door te brengen in het gezelschap van een ander kind? En in hoeverre worden die ervaringen gevormd door de mores van een bepaalde tijd en cultuur?

Wetenschappers proberen zulke vragen al tientallen jaren te beantwoorden, van psychologen en sociologen tot economen en historici. De antwoorden die ze vinden zijn soms verrassend en soms voor de hand liggend, maar hoe dan ook komen ze vrijwel altijd in de vorm van gemiddelden en kansen, correlaties en trends.

In de podcastserie De Tweede – Op zoek naar het standaardgezin willen radiomaker Jair Stein en Lynn Berger, auteur van ‘De Tweede – Over het zijn en krijgen van een tweede kind’, zulke wetenschappelijke bevindingen afzetten tegen ervaringen van ouders en kinderen zelf. Want achter de term – ‘het standaardgezin’ – gaat natuurlijk een veelheid aan persoonlijke verhalen schuil.

Gezinnen gezocht

Voor hun podcastserie zijn Stein en Berger op zoek naar gezinnen. Zij zoeken verhalen over allesverslindende jaloezie, over broers en zussen die niet zonder elkaar kunnen, over spijt van de keuze om een tweede kind te krijgen en over alle angsten en dromen die aan deze keuze verbonden zijn. Verhalen ook over wat het werkelijk betekent om een tweede kind te krijgen en een tweede kind te zijn.

Concreet zoeken zij naar:
* Gezinnen die in afwachting zijn van een tweede en willen vertellen hoe ze zich daarop voorbereiden.
* Gezinnen waar de tweede er al is. Dit mogen gezinnen met jonge kinderen zijn maar ook gezinnen waar de kinderen al lang zijn uitgevlogen.
* Gezinnen waar, om wat voor reden dan ook, géén tweede is gekomen.

Meedoen

Is dit op jou van toepassing, en heb je mooie, grappige, of pijnlijke herinneringen, ervaringen, anekdotes en inzichten waar je over wil vertellen? Of ken je een gezin waar dit perfect op van toepassing is?

Laat het Stein en Berger dan weten. De podcasts maken zij de komende maanden. Mensen die hun verhaal willen doen, kunnen mailen naar lynn@decorrespondent.nl.

 

 

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER