
Hoe beter hulpverleners erin slagen om een goede samenwerkingsrelatie met ouders te realiseren én te behouden, hoe positiever de behandelresultaten voor gezinnen zijn. Dat is één van de uitkomsten van het promotieonderzoek van Marieke de Greef, onderzoeker en (gast)docent bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en coördinerend behandelaar bij Karakter.
Veel gezinnen met problemen op het gebied van opvoeding of de ontwikkeling van kinderen, krijgen opvoedondersteuning in de thuissituatie. Positieve resultaten van die hulpverlening zijn helaas niet vanzelfsprekend. Welke factoren dragen bij aan effectieve gezinshulpverlening? Gaat het vooral om de samenwerkingsrelatie, zoals ouders en hulpverleners zelf vaak aangeven? Marieke de Greef promoveerde op 22 mei 2019 aan de Radboud Universiteit Nijmegen op onderzoek naar deze vraag.
Onderzoeksresultaten
Uit haar onderzoek ‘Addressing the alliance’ – vrij vertaald: ‘Aandacht voor de alliantie’ – blijkt dat allianties beter zijn als ouders niet eerder vergelijkbare hulp ontvingen, als ouders en hulpverleners positieve verwachtingen hadden ten aanzien van de hulp, en als hulpverleners een betere band hadden met hun leidinggevende. Een goede band tussen hulpverleners en leidinggevenden blijkt bovendien bij te dragen aan betere hulpverleningsresultaten.
Toekomst
“Aandacht voor alliantie in de hulpverleningspraktijk, vervolgonderzoek en de opleiding is hard nodig”, aldus De Greef. Deze oproep klinkt misschien als een open deur, maar is dat allesbehalve. “Aandacht voor alliantie in het dagelijks werk is nog niet vanzelfsprekend, en regelmatig slagen we er als hulpverleners ook niet in om goede banden te ontwikkelen en te behouden. Het is een complexe en onderschatte vaardigheid. De uitdaging die er ligt is dat we samen uitzoeken hóe hulpverleners kunnen zorgen voor een goede band met ouders. Want hulpverleners die dat voor elkaar krijgen, hebben een waardevolle vaardigheid in handen om de situatie van een grote groep gezinnen in de jeugd- en opvoedhulp te verbeteren.”
Goede alliantie, effectievere jeugdzorg?
Marieke de Greef werkte samen met organisaties voor jeugd- en opvoedhulp aan het ZonMw onderzoeksproject ‘Goede alliantie, effectievere jeugdzorg?’. Voor het maken en verspreiden van een kennisoverzicht en aanbevelingen hierover loopt er een samenwerkingsproject met 19 projectleiders en een klankbordgroep bestaande uit cliënten, professionals en vertegenwoordigers vanuit onderwijs en onderzoek.
Met meer kennis kan de hulp aan kinderen en hun gezinnen effectiever worden. Voor deze kennisvergroting is het ZonMw-programma Effectief werken in de jeugdsector opgezet. Genoemde projecten zijn tot stand gekomen met financiering vanuit dit programma.
Meer weten?
- Nieuwsbericht Hogeschool Arnhem en Nijmegen
- ZonMw-project Goede alliantie
- ZonMw-project Bundeling en verspreiding kennis
- 19 ZonMw-onderzoeksprojecten werkzame factoren bij beroepsbeoefenaren en factoren in de alliantie
- ZonMw-programma Effectief werken in de jeugdsector
- ZonMw-thema Effect onderzoek
- ZonMw-thema Jeugd
Bron: zonmw.nl
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning
[…] Zie ook: Goede samenwerkingsrelatie verbetert behandelresultaat […]
[…] Goede samenwerkingsrelatie verbetert behandelresultaat […]