Het oppassen op hun kleinkinderen houdt opa’s en oma’s gezonder. Niet alleen heeft dit een positief effect op de mentale gezondheid, ook leven zij langer. Dat blijkt uit onderzoek onder meer dan 500 ouderen tussen de 70 en 103 jaar bestudeerd. 

Ralph Hertwig, hoofd van een groot internationaal onderzoekscentrum in Berlijn, vertelt dat er al veel onderzoek is gedaan naar de voordelen voor de kinderen zelf, maar nog niet naar die voor degenen die juist zo hun best doen: de opa’s en oma’s. Met andere woorden: is het oppassen een- of tweerichtingsverkeer?

De onderzoekers concludeerden dat opa’s en oma’s die regelmatig oppassen gemiddeld vijf jaar langer leven. Dit positieve effect werd ook gevonden bij ouderen zonder kleinkinderen die af en toe voor andere kinderen zorgen of mensen op een bepaalde manier helpen. En ook andere mensen zonder kinderen profiteren ervan: degenen die in de kinderopvang of -verpleging werken, leven gemiddeld drie jaar langer.

Grenzen
Wel geven de onderzoekers aan dat het oppassen ook grenzen heeft. Het moet niet gezien worden als hét wondermiddel voor een langer leven. En teveel is nooit goed, juist stressvol. Maar een gemiddelde belangstelling en wat extra hulp hebben wel een positieve uitwerking op vooral de mentale gezondheid.

Brein en hormoonsysteem
Er lijkt nog een bijkomend voordeel te zijn. De onderzoekers denken dat het antwoord daarvoor in de evolutie van behulpzaam gedrag ligt. “De zorg van ouders en opa’s en oma’s voor hun gezin heeft effect op het brein en hormoonsysteem”, verklaart Sonja Hilbrand, promovenda in de Psychologie. “Dat zorgt er weer voor dat je goed kunt samenwerken en graag anderen helpt.”

Caring for grandchildren linked with surprising health benefit

(Bron: famme.nl)

Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER