Anders dan velen denken zitten er voordelen aan het combineren van werk en gezin, al is het niet altijd even makkelijk. Met een centrale plaats voor werk in hun leven zijn mensen namelijk beter opgewassen tegen ingrijpende gebeurtenissen in hun privéleven.  

Dat concludeert arbeids- en organisatiepsycholoog Danyang Du in haar proefschrift over de invloed van het privéleven op het werkende bestaan. Het feit dat iemand vader of moeder wordt, heeft een positieve invloed op het werkende leven en vice versa. “Het werkende leven en het gezinsleven beïnvloeden elkaar doorlopend”, schrijft Du in haar proefschrift waarover nu.nl uitvoerig bericht. “Een gezin kan je helpen om na en tijdens werktijd afstand te nemen van stress. En werknemers die afstand kunnen nemen, presteren beter. Mensen die werk een centrale plaats in hun leven geven, blijken beter opgewassen te zijn tegen ingrijpende gebeurtenissen in hun privéleven.”

Onderschatting

Voor ouders die een kind verwachten, verandert er een hoop. De meeste stellen anticiperen hierop door minder uren te gaan werken, oppas of kinderopvang te regelen. “Een valkuil voor ouders is de verandering onderschatten”, zegt opvoedkundige en bedrijfsantropoloog Joyce Knappe. “Ze denken dat het vanzelf goed komt, want zoveel mensen combineren toch hun werk en hun baan?”

Dat merkt ook coach Annemie Schuitemaker van Career & Kids. Zij helpt al vijftien jaar ouders. Eerst vooral moeders, nu ook vaker vaders. “Vaak kloppen ouders pas bij mij aan als ze in de problemen komen”, vertelt zij. “Ze hadden een schema en een duidelijke verdeling tussen vader, moeder, oppas, opa en oma. Maar het leven valt niet te plannen.”

Na de eerste zes maanden merken ze pas hoe zwaar het is, vertelt ze. “Want de moeilijkheid zit ‘m juist in de onverwachte momenten, zoals wanneer je kind of jij ziek wordt, je in de file staat of als je een keer op werkreis moet.”

Niet één succesroute

Hoe voorkom je problemen? Het begint volgens beide experts inderdaad met een planning. Hoe die eruit moet zien, daarvoor is geen ideale oplossing.  “Er is niet één succesroute”, vertelt Knappe. “Het hangt allemaal af van het soort werk dat je doet, je woon-werkverkeer, welke opties je hebt voor opvang. Denk ook aan je eigen wensen en die van je partner.”

Een veelgemaakte fout is dat ouders minder uren gaan werken, maar geen taken laten vallen. “Ze doen gewoon hetzelfde werk in minder tijd”, zegt Schuitemaker. “Ze proppen vijf werkdagen in vier en schrappen dan de belangrijke pauzes en herstelmomenten. Daarbij slapen ze minder, hebben ze het huishouden en willen ze ook nog tijd maken voor sport of leuke dingen. Dat breekt ouders op.” Haar tip: bespreek niet alleen dat je minder uren wilt werken, maar ook welke taken daarbij afvallen.

Ouderschap helpt relativeren

Het is dus goed om tijdens de zwangerschap al na te denken over de verdeling, maar realiseer je dat de situatie anders kan zijn als je kind er is. Tegelijkertijd doen jonge ouders allerlei vaardigheden op die hen helpen in hun carrière. Knappe noemt ouderschap “een cadeau voor je persoonlijke ontwikkeling”. “Als ouder word je beter in empathie, je kunt je beter verplaatsen in anderen en je denkt verder dan je eigen belang. Dat zijn vaardigheden die ook op je werk goed van pas komen.”

“Ouderschap helpt relativeren”, vertelt Schuitemaker. Ze legt uit dat dit ook blijkt uit het proefschrift van de Erasmus Universiteit. “Uit het onderzoek komt naar voren dat veel ouders gemiddeld beter in staat zijn om dingen in perspectief te plaatsen. Werk is niet alles en de wereld vergaat niet als je die klant niet binnenhaalt.”

Bronnen: nu.nl / eur.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER