De gemeente Ede gaat een woning kopen die dienst gaat doen als gezinshuis, exclusief voor Edese kinderen. Hierdoor kunnen de ouders van de kinderen beter betrokken worden. Het gaat om een proef die twee jaar duurt en is bedoeld voor kort verblijf.

Ede kent 30 gezinshuizen en 125 pleeggezinnen. ‘Dat siert onze gemeente’, stelt het bestuur, maar de gezinshuizen zijn voor 80 procent bezet met kinderen uit andere regio’s. De jeugdhulp is in Nederland namelijk zo geregeld dat kinderen bij een uithuisplaatsing overal in Nederland geplaatst kunnen worden. Volgens de Jeugdwet moeten kinderen zo dicht bij huis als mogelijk opgroeien. Maar als er in een gemeente niet genoeg plekken zijn ingekocht, mag een gemeente passende jeugdhulp buiten de regio inkopen.

Rare prikkel in systeem

Door de vele kinderen uit andere regio’s moeten Edese kinderen verder weg geplaatst worden. Dat maakt terugkeer naar huis – en het herstellen van de thuissituatie – lastiger. De grotere afstand maakt namelijk dat het betrekken van ouders en een lokaal netwerk moeizamer van de grond komt.

Geld speelt ook een rol bij het doen van de proef, in die zin dat volgens Ede lege plekken ten koste gaan van het inkomen van de gezinshuisouders. De bijbehorende ‘rare prikkel’ moet uit het systeem, zegt wethouder Leon Meijer. “Die is ‘het bed moet gevuld worden, want dan kan ik al mijn kosten betalen’.” In plaats daarvan wil de gemeente juist kijken naar de mogelijkheden om direct te gaan werken aan een terugkeer naar huis.

Rust

Nu wordt in de beginperiode vooral ingezet op rust, weet Meijer. “Dan ben je drie maanden tot rust gekomen. Wat je dan vaak niet wil, is terug naar dat huis waar al die onrust was. Dan blijft een kind langer in een gezinshuis dan eigenlijk de bedoeling was.” In plaats van die rust van de eerste weken pakken ‘gaan we vanaf dag een eraan ‘terugwerken’ dat je terug naar huis kan’. Het gemeentebestuur trekt zes ton uit voor de aanschaf en werkt voor de proef samen met EntreaLindenhout

Bron: gelderlander.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER