In alle rapporten over gezinsdrama’s komt het terug: veiligheid in gezinnen staat of valt met een goede samenwerking in de gezinsbeschermingsketen. Schiet die samenwerking tekort, dan ontstaan bijvoorbeeld situaties waarin alleen wordt gekeken of een kind signalen geeft en niet of er risicofactoren spelen bij de ouders. Dat kan fataal aflopen en daarom is samenwerking in de keten zo belangrijk.

Gezinnen met structurele onveiligheid helpen kun je niet alleen, vertelt Sander van Arum, hoofdopleiders RINO Groep. “Door je te verdiepen in je eigen terrein én in dat van je ketenpartners kun je samen meer betekenen voor je cliënten. Je moet je eigen rol goed kunnen vervullen, maar ook die van de andere partijen kennen en weten wat zij wel en niet kunnen doen.”

Systeemgericht werken
Werken met structureel onveilige gezinnen is mooi, maar ook smerig, aldus Van Arum. “Het gaat immers vaak om dingen die je eigenlijk niet wilt weten – diep in je hart wil je niet dat het waar is dat een kind seksueel misbruikt wordt of een partner mishandeld. Het is een heel menselijke neiging in zo’n situatie te overreageren of te onderreageren.” Hij wijst er op dat de meeste hulpverleners verstand hebben van kinderen of van volwassenen. “Voor veiligheid in gezinnen is het echter cruciaal dat je beide hebt en echt systeemgericht kunt werken.”


Sander van Arum: “Werken met structureel onveilige gezinnen is mooi, maar ook smerig”

Balans vinden
Bij gezinnen met zware problemen op dit gebied kom je er niet met opvoedingsondersteuning alleen: je moet ook nadrukkelijk kijken naar de problemen van de volwassenen, want daar zitten de belangrijkste risico’s. “Maar een professionele hulpverlener weet de balans te vinden: door goed te luisteren, het gevaar te zien en op tijd in te grijpen. Plus mensen waar mogelijk ook het vertrouwen te gunnen om te doen wat ze zelf kunnen. Het is werk waar je echt voor moet gaan en waar je vuile handen voor moet willen maken. Het is ook werk waar je je tanden op stuk kunt bijten omdat geweld in gezinnen nooit af lijkt te nemen. Door goed samen te werken met collega’s binnen en buiten je eigen instelling kun je het verschil maken.”

Lees hier het hele interview op de website van de RINO Groep

Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

  1. Uitblijvende samenwerking, geen gezamenlijke verantwoordelijkheid, ontbreken van een integrale bezwaar- of klachtprocedures, niet voortvarende afstemming en besluitvorming, kennisgebrek,wisseling personeel, onvolledige/onzorgvuldige rapportages, privacy missers etc. etc.
    Dit zijn belangrijke veroorzakers geworden van structurele onveiligheid binnen gezinnen.

    Zorgintensieve gezinnen waarvan de ouder(s) om bovenstaande redenen niet meer kunnen, zijn uitgeput. Deze ouders die om hulp willen en soms al vijf jaar of langer op samenwerkende professionals wachten.
    Het is jammer dat ook dit artikel dit probleem niet benoemd als oorzaak van structurele onveiligheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER