Ouders hebben er het afgelopen jaar heel wat taken bijgekregen. Dit maakt hen kwetsbaar. Voor corona gaf ongeveer een op de drie ouders aan steun van anderen te krijgen. Nu is dat nog maar een op de zes ouders. Daarom verdienen ouders alle aandacht én ondersteuning die nodig zijn om hun veerkracht terug te krijgen.

Afgelopen winter liet de balansmeter van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid al zien dat ouders veel meer disbalans ervaren dan vóór corona. Inmiddels is er een nieuwe peiling en zijn we maanden verder, midden in de derde golf. Als ouders niet in balans zijn, werkt dit door in hun ouderschap en in hun opvoeding. Ook formele steunmomenten namen af. Contacten met de Jeugdgezondheidszorg, leerkrachten en sportcoaches zijn telefonisch, online of zelfs opgehouden. Dit alles kan een negatieve invloed hebben op het kansrijk opgroeien van hun kinderen.

Voorkom blijvende schade

Hoe zorgen we ervoor dat deze tijd geen blijvende schade aanricht op een hele generatie? Dat ouders, die zoveel op hun bord gekregen hebben het afgelopen jaar, weer veerkracht krijgen of veerkrachtig blijven? Juist nu gaat het erom de waarde van steun en ontmoeting te onderkennen, vooral voor ouders voor wie dit niet zo vanzelfsprekend is. Dit begint met hulde aan de ouders die al dansend op een dun koord meer ballen in de lucht houden dan ooit tevoren.

Bied ondersteuning

Formele opvoeders, zoals professionals, onderwijzers, kinder- en jongerenwerkers, kunnen ouders actief steunen. En natuurlijk kunnen ook familieleden, buren, vrienden, sportcoaches, medeouders elkaar bijstaan.

Enkele voorbeelden:

  • Als kinderopvang en naschoolse opvang extra aandacht geven aan opvoedvragen.
  • Als school verder kijken dan leerprestaties. Geef steun om de balans in gezinnen te herstellen.
  • Als jeugdgezondheidsprofessional informeren naar het welzijn van de ouder.
  • Als welzijnsorganisatie een belrondje doen en de ouders vragen: ‘Hoe gaat het eigenlijk met jou in deze gekke tijd?’
  • Als buren/vrienden/familie kijken naar wat je wel samen kunt doen. Hoe je binnen de mogelijkheden elkaars kinderen af en toe kunt opvangen.
  • Ouders van pubers kunnen met elkaar in gesprek gaan over wat zij doen om hun kinderen gemotiveerd te houden.
  • Heb ook oog voor de ouder die buiten je netwerk valt. Zoek contact en maak een praatje.

Bron: nji.nl

Lees ook:
Structuur en dagschema’s

Samen opvoeden, tijdens corona én daarna

Spanningen thuis voorkomen en oplossen

Opa en oma

Zie ook:

Helft ouders uit balans tijdens coronacrisis

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER