Door de sluiting van de dagopvang hebben ouders van zorg-intensieve kinderen als gevolg van de ‘intelligente lockdown’ veel meer zorgtaken. De druk op deze ouders loopt enorm op, zegt Illya Soffer, directeur van Ieder(in), de belangenvereniging voor mensen met een beperking, tegen het televisieprogramma De Monitor (KRO-NCRV).

“Het treurigste is dat er voor deze gezinnen geen plan B is. Je kan niet voor dit soort zorg vragen of je buurvrouw het even overneemt”, aldus Soffer. Uit een onderzoek in samenwerking met Reporter Radio bleek eerder al dat 65 procent van deze gezinnen de zorg thuis als probleem ervaart. Door het sluiten van de dagopvang zijn kinderen nu 24/7 thuis en ligt de zorg grotendeels bij ouders zelf. Sommige van hen kiezen er zelf voor om geen verpleegkundigen meer toe te laten in hun huis uit angst voor besmetting, anderen hebben juist te maken met ziekte bij zorgpersoneel óf bij zichzelf.

Onderaan prioriteitenlijst

Seffer twijfelt eraan dat, ondanks de uitbreiding van de testcapaciteit, de testen sneller beschikbaar worden voor deze ouders. “Er komt nu wat aandacht voor testen in de gehandicapten- en thuiszorg, maar die zorg-intensieve gezinnen zijn vooralsnog niet aan de beurt. Die bungelen onderaan de prioriteitenlijst.” Ook voor beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes en alcohol, staan deze gezinnen niet bovenaan. “Dat geeft hele grote problemen, omdat een deel van deze kinderen in een normale situatie al beschermd moet worden tegen infecties en bacteriën.”

Cijfers zorg-intensieve kinderen

Hoeveel zorg-intensieve kinderen er zijn in Nederland wordt niet als zodanig bijgehouden. Belangenvereniging EMB Nederland gaat uit van 16.000 kinderen met een ernstig meervoudige beperking. Volgens Ieder(in) hebben 100.000 kinderen dagelijks zorg en ondersteuning nodig.

Dagboek

Voor het televisieprogramma De Monitor (KRO-NCRV), uitgezonden op 13 april (22:15 uur, NPO2), hielden verschillende gezinnen van zorg-intensieve kinderen een dagboek bij. Een greep uit hun belevenissen: een paar dagen op de intensive care, een verjaardag, in isolatie op de bovenverdieping en een zoektocht naar noodzakelijke beschermingsmiddelen.

Op de Facebookpagina van het prograam staan ook enkele video’s. Bijvoorbeeld de video van Marjon (pleegmoeder van Aeron) of Marieke (moeder van Annika). Voel je vrij om ze te delen. Op de website van het De Monitor staat verder een artikel: een geruststellend bericht waarin een kinderarts uitlegt dat de coronacrisis geen effect heeft op de beschikbare bedden op kinder-IC’s.

Bron: persbericht KTO-NCRV

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER