Ouders willen jonge kind spelenderwijs voorbereiden op technologische toekomst

Naar aanleiding van onderzoek over mediaopvoeding door het Landelijk Ouderpanel, is de betrouwbare informatie hierover aangepast. Mediadeskundige Justine Pardoen, van Bureau Jeugd en Media leverde hiervoor de adviezen aan.

In het onderzoek van het Landelijk Ouderpanel, uitgevoerd in samenwerking met Mediawijzer.net, beoordeelden ouders enkele teksten van Opvoeden.nl. Ook werden hen tien adviezen voorgelegd met de vraag of zij deze thuis zouden toepassen of niet. Op alle adviezen werd positief gereageerd. De teksten op Opvoeden.nl over mediagebruik van peuters en baby’s werden over het algemeen positief beoordeeld. De ouders vonden de tips duidelijk en bruikbaar. In de peutertekst werd het stuk over het spelen van games minder goed beoordeeld. Zo zei een ouder: ‘Ik vind niet dat peuters al met games in aanraking moeten komen.’ In de babytekst misten ouders een duidelijke leeftijdsaanduiding (‘Hebben we het over en baby van 3 of 9 maanden? Dat is nogal een verschil’). Ook dachten sommige ouders dat een baby wel degelijk van media kan leren.

Aanpassingen

De volgende teksten werden aangepast:

Tips peuter-media: De tekst is aangevuld met verschillende tips. Ouders kunnen het beste filmpjes kiezen waarbij hun peuter gaat dansen en bewegen. Dit kunnen zij afwisselen met luisterboeken en uitgeprinte foto’s om samen met hun peuter te bekijken.

Media (baby): De tekst is aangevuld met nieuwe informatie over ongeschikte programma’s voor baby’s. Er wordt dieper ingegaan op de manier hoe baby’s leren en tips gegeven om zelf het goede voorbeeld te geven.

Kraamvisite: De tekst is aangevuld met een tip over social media. ‘Na de bevalling hebben jij en je baby rust nodig. Daarom is het niet verstandig om steeds je mobiel te checken en meteen te reageren op alle berichten. Check bijvoorbeeld op drie vaste momenten per dag je telefoon en beantwoord dan alles in één keer.’

Geschikte media baby’s: De tips voor het gebruik van beeldschermen zijn uitgebreid en de alinea over apps voor baby’s is geactualiseerd.

Foto’s op internet: De tekst is aangevuld met nieuwe adviezen waar je aan moet denken voor je foto’s online plaatst. Er is een checklist toegevoegd voor het delen van baby-foto’s en afspraken die je kunt maken met familieleden hierover.

Over het Landelijk Ouderpanel

Ruim 4500 ouders zijn aangemeld bij het Landelijk Ouderpanel: een online panel van vaders en moeders die via grote onderzoeken en korte peilingen meepraten- en denken over opvoeden en onderwijs. Het Landelijk Ouderpanel is een initiatief van Stichting Opvoeden.nl en Ouders & Onderwijs. Op deze pagina kun je alle onderzoeken die we onder het panel deden, terugvinden.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER