Het gedrag van ouders is van invloed op de mate van zelfcontrole van hun tieners. Ook onze genen spelen daarbij een rol, want de erfelijkheid van zelfcontrole bedraagt maar liefst 60 procent is. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Yayouk Willems aan de VU.

Yayouk Willems heeft gebruik gemaakt van grote datasets van het Nederlands Tweelingen Register. De gevonden erfelijkheid van 60 procent betekent niet dat zelfcontrole niet te beïnvloeden is. Het suggereert dat het voor sommige individuen gemakkelijker is om meer zelfcontrole uit te oefenen dan voor anderen. Het is daarom van belang om zowel naar omgevings- als genetische factoren te kijken. Hierdoor kunnen risicofactoren worden ontdekt die verklaren waarom sommige kinderen zo veel moeite hebben met zelfcontrole.

Marshmallow test

Als voorbeeld noemt Willems de bekende ‘Marshmallow test’ die laat zien hoe sommige kinderen grote moeite hebben om de verleiding van die lekkernij te weerstaan. “In mijn onderzoek hebben we onderzocht hoe het kan dat sommige kinderen zoveel moeite hebben met zelfcontrole en anderen niet. Het is belangrijk om deze individuele verschillen te begrijpen, want kinderen met lage zelfcontrole lopen een groter risico om het later minder goed te doen op school, psychologische problemen te ontwikkelen, en risicogedrag te vertonen.”

Invloed omgeving en genen

Mensen met hoge zelfcontrole doen het gemiddeld beter op school, in relaties en op werk. Er is daardoor veel informatie te vinden hoe we zelfcontrole kunnen trainen. Willems: “Hierdoor lijkt het alsof het voor iedereen even maakbaar is. In mijn onderzoek laat ik zien dat zelfcontrole te beïnvloeden is door de omgeving, maar dat ook je genen bijdragen. Als het gaat om de invloed van de omgeving, dan blijkt uit mijn onderzoek dat familiegeweld een risicofactor is en een grote rol speelt bij het verlagen van zelfcontrole. Het is voor de praktijk belangrijk om hier rekening mee te houden.”

Yayouk Willems promoveert op 30 januari 2020 aan de VU – Amsterdam.

Bron: vu.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER