quality time

Niet als gemeente meteen steun organiseren, maar eerst ouders faciliteren zodat ze het zelf doen. En pas in tweede instantie laagdrempelige professionele steun bieden aan ouders die dat nodig hebben. Hoe pakt een gemeente deze omslag aan? Het NJI zet koplopergemeenten Leiden en De Ronde Venen in de schijnwerpers.

De opdracht voor gemeenten is: zorg dat opvoeden en ouderschap zo normaal mogelijk blijft en ‘van ouders is’. Dat betekent dat gemeenten zich richten op alle ouders, dus ook ouders die geen risico lopen of problemen hebben. Het betekent ook dat gemeenten de steun niet zelf organiseren, maar ouders helpen zodat ze zichzelf en elkaar kunnen ondersteunen.

Inspiratiesheet

Het NJi heeft een online inspiratiesheet gemaakt over de aanpak van de gemeenten Leiden en De Ronde Venen. Uit hun ervaringen komen vijf sleutelprincipes naar voren:

  1. Bied informatie aan alle ouders
  2. Faciliteer informele steun
  3. Organiseer laagdrempelig professionele steun
  4. Verbind informele en formele steun
  5. Meet de effecten

Tip 1: Bied informatie aan alle ouders
Zorg dat voor alle ouders informatie over opvoeden en ouderschap  beschikbaar is. Hoe doen Leiden en De Ronde Venen dit?

Tip 2: Faciliteer informele steun
Zorg dat ouders in een informele setting bij elkaar kunnen komen, zodat ze elkaar onderling  kunnen steunen bij het opvoeden en het ouderschap. Hoe doen Leiden en De Ronde Venen dit?

Tip 3: Organiseer laagdrempelige professionele steun
Zorg dat alle ouders toegang hebben tot laagdrempelige steun door professionals. Die steun kan in individueel of in groepsverband worden aangeboden. Hoe doen Leiden en De Ronde Venen dit?

Tip 4: Verbind informele en formele steun
Zorg dat alle informele en formele partijen die ouders en opvoeders tegenkomen in hun dagelijkse werk elkaar kunnen vinden. Hoe doen Leiden en De Ronde Venen dit?

Tip 5: Meet de effecten
Meet de maatschappelijke effecten van steun bij opvoeden en ouderschap. Hoe doen Leiden en De Ronde Venen dit?

Meer weten?

Bekijk het inspiratiesheet >

Kijk in het dossier Ouderschap en opvoeden van het Nederlands Jeugdinstituut >

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER