Een ​​extra persoon na de bevalling in huis, zelfs voor een paar dagen, biedt aanzienlijke voordelen voor de moeder. In deze kwetsbare periode moet ze lichamelijk en geestelijk herstellen van de bevalling, terwijl ze te maken heeft met slaapgebrek, 24-uurszorg en mogelijk borstvoeding. Van belang is vooral dat de andere persoon in huis, meestal de vader of een grootouder van de baby, flexibel inzetbaar is. Dit kan een ​​significant verschil maken in de gezondheid van de moeder na de bevalling.

Dat blijkt uit een nieuwe studie waarover de New York Times in een uitvoerig artikel over bericht. De onderzoekers, Maya Rossin-Slater en Petra Persson, economen bij Stanford, bestudeerden de effecten van een Zweedse wet uit 2012 die het mogelijk maakt dat vaders tot 30 dagen extra verlof kunnen opnemen in het jaar na de geboorte, terwijl de moeder nog steeds verlof heeft.

Meerwaarde

Uit het onderzoek blijkt dat betaald verlof voor familieleden de zorg voor zowel baby’s als moeders kan verbeteren. In het eerste halfjaar na de bevalling was er een daling van 26% van het voorschrijven van anti-angstmedicatie vergeleken met moeders die vlak voor de inwerkingtreding van het beleid bevielen. Ook verminderde het aantal ziekenhuisopnames en bezoeken aan een specialist met 14% en werd er 11% minder antibiotica voorgeschreven. Rossin-Slater: “Moeders hebben verzorging nodig, niet alleen de baby. En wanneer de moeder gezond is, komt het uiteindelijk ook de baby ten goede.”

Opnemen niet gepland verlof

De bepalende factor in Zweden was dat het beleid de vaders toestond om af en toe niet geplande dagen betaald verlof op te nemen. De onderzoekers – die de enorme administratieve gegevens van Zweden gebruikten, waaronder geboorteaktes en medische dossiers – konden zien dat vaders hun verlof vaak gebruikten op dagen dat moeders dokters bezochten. De aanwezigheid van de vaders verminderde de behoefte aan meer serieuze medische zorg, onder meer omdat dit de moeders in staat stelde te slapen, preventieve zorg te zoeken of antibiotica vroeg in een infectie te krijgen.

Vierde trimester

De gezondheid van moeders lijkt te lijden wanneer vaders worden belet thuis te zijn in de maanden na de geboorte (een periode die soms wordt aangeduid als het vierde trimester omdat het kind nog steeds zo behoeftig is en het lichaam van de moeder nog steeds zoveel veranderingen doormaakt).

De tweede persoon thuis hoeft overigens geen vader te zijn, het kan bijvoorbeeld een familielid zijn. In Zweden wees de studie op de voordelen van steun door grootouders.

When Dad Can Stay Home: Fathers’ Workplace Flexibility and Maternal Health >>

Bron: nytimes.com

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER