Moeder en zoon

De effectiviteit van opvang, onderwijs en jeugdhulp vergroot wanneer er sprake is van een goede samenwerking tussen ouders en de professional(s). Meerdere factoren bepalen het succes van die samenwerking. Eerste stap is elkaar leren kennen: wat zijn de krachten, wensen en de zorgen?

Dat blijkt uit het NJi-onderzoek ‘Wat werkt bij partnerschap met ouders?’. Er is niet één afzonderlijk element dat maakt dat de samenwerking met ouders succesvol is. Het is een mix van factoren die moet worden toegepast om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de behoeften van ouders, waarbij met name de sociaal-economische status (SES) van ouders van grote invloed is.

Werkzame elementen

Partnerschap met ouders is in het gehele jeugddomein van belang. Partnerschap betekent het respecteren van elkaars krachten, problemen en behoeften. De wens tot partnerschap moet wederzijds zijn. De belangrijkste werkzame elementen die uit onderzoek naar voren komen zijn het uitspreken van de verwachtingen en dat professionals en het gezin elkaar goed leren kennen.

Verder lezen

Meer informatie over werkzame principes van partnerschap met ouders vindt u in Wat werkt bij partnerschap met ouders?

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER