Of een pleegzorgplaatsing slaagt, is voor een belangrijk deel afhankelijk van de eigen kinderen van pleegouders. Maar voor hun rol en behoeften is niet altijd voldoende aandacht bij professionals en pleegouders. In drie video’s vertellen eigen kinderen van pleegouders over hun ervaringen met pleegzorg.

De drie video’s zijn gemaakt door het Nederlands Jeugdinstituut en de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen. Elf kinderen van pleegouders vertellen hierin over wat er veranderde toen ze een pleegbroer of -zus kregen, hoe ze omgaan met hun pleegbroer of -zus en welke onderwerpen opluchten als je ze bespreekt. Ook geven ze tips voor anderen.

Bekijk de video over 5 dingen die thuis veranderen

 

Video: 5 tips om goed met elkaar om te gaan

 

Bekijk de video over 5 dingen die opluchten als je ze bespreekt

 

Handleiding

Naast de video’s is er kennis en praktische informatie verzameld voor pleegouders en professionals. De inzichten zijn ook verwerkt in de methodiekhandleiding ‘Pleegzorg begeleiden is een vak’, zodat pleegzorgprofessionals deze kennis kunnen toepassen in de praktijk.

Geen vergeten groep

In het project ‘Eigen kinderen van pleegouders: een vergeten groep!?’ is samengewerkt met kinderen van pleegouders, pleegouders en professionals in de pleegzorg. Met hen is in kaart gebracht welke informatie er is, op welke manier kinderen van pleegouders ondersteund worden en hoe deze ondersteuning kan verbeteren. Het project is mogelijk gemaakt door Stichting Kinderpostzegels Nederland.

Meer informatie

NJi-dossier Pleegzorg: Begeleiding van en video’s voor eigen kinderen >>
NJi-dossier Pleegzorg: Initiatieven voor eigen kinderen >>
Literatuurstudie Eigen kinderen van pleegouders >>
Methodiekhandleiding Pleegzorg begeleiden is een vak! >>

Bron: nji.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER