In opdracht van het Humanistisch Verbond werd aan 1500 ouders en opvoeders naar hun opvoedwaarden en opvoedstijl gevraagd. ‘Eerlijkheid’ en ‘Genieten van het leven’ komen als belangrijkste waarden uit de bus. De favoriete manier van opvoeden is het samen tijd doorbrengen en samen problemen oplossen.

Vaak zeggen ongelovige ouders dat ze ‘niks’ zijn. Maar wat betekent dat eigenlijk voor de waarden die zij hun kinderen willen meegeven? En verschillen die van wat kinderen van religieuze ouders meekrijgen van huis uit? Deze vragen vormden de basis van een enquête die onder 1500 ouders met kinderen op de kinderopvangverblijven van Humankind werd gehouden. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit voor Humanistiek op initiatief van het Humanistisch Verbond.

Samen oplossen

In de opvoeding van onze kinderen polderen we graag. We zijn van het overleg en lossen problemen bij voorkeur samen op. Geen autoritaire opvoeding, maar het kind zelf laten meedenken. Van hard straffen houden we niet. Ook als het gaat om waarden zijn er vooral overeenkomsten tussen groepen. Genieten van het leven, eerlijkheid en vrijheid worden genoemd als de belangrijkste waarden om mee te geven aan je kind. Zelfingenomenheid is de minst populaire waarde. Als ze één waarden mogen kiezen die ze het meest belangrijk vinden, dan kiezen de meeste ouders voor genieten van het leven.

Levensbeschouwelijke verschillen

Ongelovige ouders vinden autonomie een belangrijkere waarde dan religieuze ouders. Religieuze ouders hechten meer aan conformisme, traditie en zekerheid. Ook zijn er verschillen in opvoedstijlen. Katholieke ouders hechten meer aan discipline en het monitoren van hun kinderen dan andere typen ouders. Ook geven zij vaker geld of een cadeautje als beloning voor goed gedrag.

Vervolgonderzoek

Je kunt concluderen dat er eerder sprake is van algemeen gedragen waarden en een specifiek Nederlandse opvoedstijl dan van een religieuze of niet-religieuze opvoeding. In de praktijk kunnen die verschillen natuurlijk wel ontstaan. Bijvoorbeeld als ‘goed zijn voor een ander’ botst met het streven naar autonomie. Sluiten gelovige ouders dan andere compromissen dan ongelovige ouders? De Universiteit voor Humanistiek zal in meer kwalitatief vervolgonderzoek naar dit soort vragen gaan kijken.

Onderzoeksrapport  ‘Waardenwijs, een survey onderzoek naar de waarden die ouders meegeven aan hun kinderen’ >>

Bron: humanistischverbond.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER