scheiding

De negatieve effecten van een scheiding op kinderen zijn bekend. Maar er kunnen ook voordelen zijn, waaronder een veelzijdiger opvoeding en een groter vangnet. Ook worden kinderen al op jonge leeftijd gedwongen flexibel te zijn.

Steeds meer kinderen hebben te maken met een scheiding van hun ouders: inmiddels al zo’n 600.000, driemaal zoveel als twintig jaar geleden. Veel van deze kinderen hebben het moeilijk. “Ik zou niemand adviseren: ga toch lekker scheiden”, zegt orthopedagoog Nanda Poulisse aan RTL Nieuws. Zij begeleidt ouders en hun nieuwe partners na een scheiding in haar gezinspraktijk. “Maar als ouders goed met elkaar communiceren, geen ruziemaken en het goed hebben geregeld samen, zijn er ook voordelen te bedenken.”

De meest voor de hand liggende voordelen voor kinderen, zijn natuurlijk vaker op vakantie gaan en meer cadeaus krijgen tijdens verjaardagen, sinterklaas en kerst. “Maar ik denk dat als je aan een kind van gescheiden ouders vraagt: wil je liever veel cadeaus of dat je ouders nog bij elkaar zijn, dat ieder kind voor dat laatste kiest”, zegt Poulisse.

Veelzijdigere opvoeding

Wat wel een voordeel is van het leven in twee gezinnen is dat je meer leert over hoe je het leven kunt inrichten, vindt Poulisse. “Mensen hebben verschillende normen, waarden en levensovertuigingen. De één vindt het bijvoorbeeld belangrijk heel bewust en zuinig met geld om te gaan, terwijl een ander denkt: als we het geld hebben, geven we het uit en genieten we ervan.”

Dat zorgt voor een veelzijdigere opvoeding, vervolgt Poulisse. “Dat gebeurt ook als een kind stiefouders krijgt. Die hebben vaak andere interesses op cultureel, sportief of intellectueel vlak. Hierdoor komen kinderen met meer dingen in aanraking en daaruit kunnen ze later zelf een keuze maken.” Dat voordeel bestaat overigens alleen maar als ouders kinderen dit voordeel gunnen en als ze openstaan voor een stiefouder die het anders doet, benadrukt de orthopedagoog.

Groter vangnet

Daarnaast is het vangnet groter als je in twee gezinnen opgroeit, legt Poulisse uit. “Als vader en moeder allebei een nieuw gezin hebben, heb je vier ouders en misschien wel acht grootouders. Dat is erg veel en daardoor ook lastig, want je moet ze allemaal bezoeken. Maar het voordeel is dat al die mensen je ook kunnen helpen en je liefde kunnen geven.” Met name wanneer een van de ouders even niet voor een kind kan zorgen of zelfs overlijdt, is het kunnen terugvallen op een ander gezin een pluspunt, aldus de pedagoog.

Flexibel

Daarnaast worden kinderen al jong gedwongen flexibel te zijn. “Kinderen hebben een groot aanpassingsvermogen. Dat wordt met een scheiding aangeboord, tegelijkertijd kun je het ook overvragen.” Dat geldt ook voor het vermogen om te plannen. “Als je op twee plekken woont, moet je vooruitdenken over wat je de komende dagen gaat doen en welke spullen je daarvoor nodig hebt. Jonge kinderen en pubers zijn over het algemeen niet goed in plannen. Bij een scheiding wordt daar al heel jong een beroep op gedaan. Daardoor kunnen ze die vaardigheid misschien meer ontwikkelen, maar of dat leuk is, is iets anders.”

Rust keer terug

Maar het grootste voordeel is dat het weer rustig kan worden na een scheiding en dat kinderen hun ouders soms gelukkiger zien worden, zegt Poulisse. “Als ouders daarvoor veel ruziemaakten en dat met een scheiding over is, is dat natuurlijk fijn. Alleen wordt de ruzie na een scheiding vaak ook erger, omdat een van de partijen zich bijvoorbeeld genaaid of in de steek gelaten voelt. Kortom: de voordelen van een scheiding zijn er alleen maar als ouders vrede hebben met de situatie, hun ex-partner het geluk gunnen en hun kinderen de vrijheid geven om zich in beide gezinnen thuis te voelen.”

Bron: RTL Nieuws

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER