Zorgoppas helpt ouders met kinderen die extra zorg nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze autisme of een handicap hebben, aan een geschikte oppas. Zeven Nederlandse gemeenten betalen al mee aan de dienst. Door corona is de vraag flink gegroeid en het bedrijf hoopt dat meer gemeenten aanhaken.

In de afgelopen weken kwamen er steeds meer reacties binnen van ouders, vertelt Harm van Ballegooy, oprichter van Zorgoppas. “Er zijn oppasdiensten genoeg, maar voor kinderen die een beetje extra nodig hebben was er niets. Door de coronacrisis kregen we tientallen extra aanvragen, ook van ouders in gemeenten waar we nog niet mee samenwerken.” Met een team van zes verwerkt hij verzoeken uit het hele land. “Het kan, want onze dienst is vooral online, maar we zoeken wel personeel.”

Zorgoppas werkt onder meer samen met de gemeenten van Amsterdam, Tilburg en Den Bosch. Regelen de ouders een oppas via het bedrijf van Van Ballegooy, dan betalen die gemeenten mee. Ouders betalen 7,50 per uur en de gemeente 14 euro, zegt de ondernemer. Daar komt nog een maandelijkse fee van enkele euro’s bij. Zo houdt het bedrijf naar eigen zeggen de oppas voor de ouder betaalbaar. Het is een handig systeem dat de tijdrovende aanvraag van financiële hulp bij de gemeente kan omzeilen, zegt de ondernemer. Een indicatie of persoonsgebondenbudget, waarmee ouders zorg kunnen inkopen, zijn niet nodig. Van Ballegooy tikt dat direct af bij de gemeente en zorgt ook voor een geschikte oppas.

Gemeenten werken mee

Een aantal gemeenten werkt mee aan Zorgoppas. “We hebben ook de taak om mantelzorgers te ontlasten”, zegt Hetty Oomens van de gemeente Den Bosch over de samenwerking. Ouders melden zich direct bij het bedrijf, via een gesprek wordt bepaald of ze hulp kunnen krijgen. Zijn bedrijf stemt van te voren samen met de gemeente af hoeveel ouders hij kan helpen. Daarvoor maakt de gemeente dan een budget, ‘waarbinnen ik moet blijven’, aldus de ondernemer. Hij doet naderhand ook weer verslag bij de gemeente.

Van Ballegooy ontzorgt naar eigen zeggen ouders en gemeenten. De vraag is gegroeid door het vele thuiswerken, maar zal dat in de toekomst niet kleiner worden, denkt hij. “Ik verwacht dit jaar een verdriedubbeling van mijn omzet, we gaan richting de 9 ton. Maar we groeiden sowieso al.”

Nieuwe gemeenten aanhaken

De uitdaging is nu wel om nieuwe gemeenten aan te laten haken, want voor ouders uit gemeenten waar het bedrijf niet mee werkt, geldt dat ze zelf het volle pond betalen. Niet iedereen kan dat.

Ook zijn er meer oppassen nodig. Er werken nu enkele tientallen oppassen via dienst, vaak mensen die al in de zorg werken. Het gaat om een bijbaan, de ouders zijn de directe werkgever.

Nieuwe kans

Door corona openbaart zich ook een nieuwe kans. Net als veel andere oppasbedrijven, zoals Charly Cares, richt Van Ballegooy zich sinds kort op bedrijven. “Ook zij voelen de verantwoordelijkheid om een oplossing te zoeken voor hun personeel”, zegt hij.

Zo biedt verzekeraar Achmea nu als eerste bedrijf de diensten van Zorgoppas aan het personeel aan. “We denken dit jaar zo’n dertig medewerkers te helpen”, zegt Van Ballegooy. Achmea betaalt hiervoor een vaste bijdrage per jaar.

Bron: rtlz.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER