partnergeweld

Het risico op huiselijk geweld neemt toe nu gezinnen als gevolg van de coronacrisis gedwongen zijn veel meer tijd met elkaar door te brengen. Expert Majone Steketee stelt dat contact houden met die gezinnen essentieel is. ‘Gezinnen moeten het gevoel hebben dat ze zichtbaar zijn.’

“De druk loopt nu dus op bij deze gezinnen”, denkt Majone Steketee,  directeur van het Verwey-Jonker Instituut en bijzonder hoogleraar ‘intergenerationele overdracht van huiselijk geweld. Ze maakt zich zorgen: “De onzekerheid over werk en financiën gaan doorwerken in het gezinsleven. Sociale controle wordt minder. De omgeving heeft de situatie thuis minder in beeld. Het is zo belangrijk dat je toch in contact blijft. We weten uit onderzoek naar zomervakanties dat als de kinderen thuis zijn deze kwetsbare gezinnen extra onder druk staan”, laat zij weten op zorgwelzijn.nl.  “Je ziet oudere kinderen dan veel buitenshuis zijn, naar familie en vrienden gaan, maar dit soort overlevingsmechanismen zijn nu afgesneden.”

Isolement doorbreken

Juist kwetsbare gezinnen zitten in deze situatie heel snel aan hun grenzen, denkt Steketee. “We moeten met z’n allen op deze gezinnen letten. Dat we dat isolement doorbreken, dat gezinnen, gezinsleden het idee hebben dat ze ergens terecht kunnen, ook al is dat telefonisch of via sociale media. Het niet kunnen ontsnappen, het ontbreken van time-outs, thuis moeten werken, kinderen bezig houden, je onzeker voelen: het is allemaal niet bevorderlijk voor gezinnen waar geweld speelt.”

Zet netwerk in

Steketee raadt professionals aan gebruik te maken van het netwerk om deze gezinnen heen, hoe dun dat ook is. “Zorg dat er af en toe iemand langsgaat of toch even een kind opvangt. En zorg dat je beschikbaar bent voor gezinnen waarvan je weet dat er risico’s zijn. En laat deze gezinnen weten dat je beschikbaar bent. Wees bereikbaar, telefonisch, via Skype, via Whatsapp, wellicht kun je op sociale media oproepen doen. Gezinnen moeten het gevoel hebben dat ze zichtbaar zijn.”

Stoom afblazen

Steketee denkt dat de kindertelefoon nu heel belangrijk is. “Daar kunnen kinderen even stoom afblazen en hun verhaal kwijt. Het zou goed zijn als we deze mogelijkheid in deze tijden onder de aandacht brengen. Kijk wat je als lokale of regionale organisatie zelf kunt bieden.” Steketee wijst  in dit verband op een hulplijn in Duitsland speciaal voor daders die bij veel spanningen daar naartoe kunnen bellen, stoom kunnen afblazen, ook buiten werktijd, na een lange, frustrerende dag.

Bron: zorgwelzijn.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER