Als een ouder chronisch ziek is, roept dit allerlei vragen en -dilemma’s op. Wat vertel je wel en niet aan je kinderen? Ook jongeren vinden het niet makkelijk om het gesprek te beginnen. Het project Ronduit ziek organiseert in de stad Utrecht twee VerhalenLabs, één voor ouders en één voor jongeren.

Binnen gezinnen is het veelal zorgzaam stil als een ouder chronisch ziek is. Ouders en kinderen elkaar niet willen belasten. Ook buiten gezinnen wordt weinig gesproken, maar dit zou je meer een vermijdende stilte kunnen noemen. Ouders en jongeren komen veel onbegrip tegen. Ronduit praten over de gevolgen van de ziekte is het makkelijkst als iemand de situatie uit eigen ervaring herkent. Maar waar vind je die?

VerhalenLabs

Verhalenlabs zijn experimenteerplekken waar deelnemers hun vragen en dilemma’s kunnen voorleggen en samen ontdekken welk verhaal ze met wie willen delen. Het VerhalenLab voor ouders kent tien tot twaalf ouders met, bij voorkeur, een thuiswonend kind. In tien bijeenkomsten gaan zij op zoek naar woorden, proberen creatieve taalvormen uit en spelen vertelsituaties na. Het VerhalenLab voor jongeren is voor tien tot twaalf jongeren ouder dan zestien jaar. De jongeren bedenken welke vragen ze hebben, aan wie ze deze willen voorleggen en gaan op zoek naar antwoorden die worden gedeeld in VerhalenLab. Zo wordt duidelijk welke vragen zij (thuis) willen stellen en wat zij over zichzelf en de ziekte van hun vader of moeder binnen en buiten het gezin willen delen.

Elk VerhalenLab kent een kring van getuigen die de deelnemers zelf kiezen. Dit kan een familielid, vriend of een andere bekende van de deelnemer zijn. De ouders en jongeren kunnen met hun getuige de ervaringen met het VerhalenLab delen.

Stuurgroep

Het project kent ook een stuurgroep. In de stuurgroep zitten ervaringsdeskundige ouders, vertegenwoordigers van lokale en landelijke organisaties die aan de wieg van het project hebben gestaan en enkele deskundigen. Zij denken mee over de inhoudelijke en strategische ontwikkelingen binnen het project. Ook denken zij na over hoe zij als organisatie zelf verder kunnen werken met de resultaten van het project.

Over het project

Het project Ronduit ziek is ontwikkeld door Stichting Bevordering Maatschappelijke Participatie naar aanleiding van vragen van ouders en patiëntenverenigingen. Het project wordt uitgevoerd in de stad Utrecht in samenwerking met het Steunpunt Mantelzorg Utrecht.

Bron: Stichting BMP

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER