Hoe laat je kinderen tussen twee culturen opgroeien met de eigen én de Nederlandse gebruiken, normen en waarden? Over die vraag voeren Marokkaanse, Somalische en Syrische vaders in Amersfoort debatten.

De Marokkaanse Hassan el Ammari, al veertig jaar in Nederland en werkzaam bij GGZ Centraal, steekt veel op tijdens de debatavonden van Indebuurt033 en de organisatie Trias Pedagogica. “Ik leer hier veel over de Nederlandse cultuur, wat ik kan gebruiken voor een betere opvoeding van mijn kleinkinderen”, zegt hij in het AD. “Ik zie het als compensatie voor de opvoeding van mijn eigen kinderen, die zijn het huis al uit. Ik begrijp de verschillen beter tussen culturen en hoe je daarmee opgroeit. Voor mij is het echt een verrijking.”

Rol in gezin

De debatten die veelal in het Arabisch worden gevoerd, hebben als doel Marokkaanse of Syrische vaders duidelijker te maken wat hun rol in het gezin is. Zodat ze meer betrokken raken bij de opvoeding, meer inzicht krijgen in wat hun kinderen doen én signalen leren herkennen dat ze ontsporen of van hen vervreemden.

De vraag om de cursus komt van de vaders zelf, vertelt Mohamed Boulahrouz, participatiemakelaar van Indebuurt033. “Ze willen graag meer kennis van de Nederlandse normen en waarden opdoen.” Marokkaanse, Syrische of Somalische vaders ervaren dat opvoeden ‘tussen culturen’ lastig is omdat ze Nederlandse gebruiken onvoldoende kennen, zegt Boulahrouz. “Vaders worden zich hier bewuster dat ze in twee culturen leven, en wat dat voor hun kinderen en de opvoeding betekent.”

Afkomst belangrijk

Debat- en cursusleider Driss Kaamouchi wijst de vaders erop dat hun afkomst mede bepaalt hoe ze hun kinderen opvoeden. “Kom je uit de grote stad Casablanca of van het platteland? Ben je Berber? Of kom je uit Syrië? Jouw stam heeft grote invloed op hoe jij bent.” Hij maakt de vergelijking met een Groninger of een Fries die een andere cultuur heeft dan een bewoner van de Randstad.

Marokkaanse of Syrische ouders moeten aanvaarden dat hun kinderen zich bewegen in twee culturen, houdt Kaamouchi hun voor. “Je kunt niet alleen vasthouden aan je eigen cultuur, en vinden dat de Nederlandse niet deugt. Je kinderen groeien nu eenmaal in beide culturen op. Geef ze je eigen achtergrond mee, maar heb respect voor andere culturen.”

Open, eerlijk en betrouwbaar

Het schort nogal aan communicatie in bijvoorbeeld Marokkaanse gezinnen, zegt Kaamouchi. Praten, en nog eens praten is zijn devies. “We praten weinig met onze kinderen, met onze vrouwen.” Het is vanuit de eigen cultuur bovendien gebruikelijk dat de vader autoritair optreedt. Marokkaanse gezinnen kunnen volgens de gespreksleider leren van de Nederlandse cultuur. Openheid, eerlijkheid en betrouwbaarheid zijn Nederlandse waarden. “Een betrokken ouder gaat regelmatig mee naar de school van zijn zoon of dochter”, zegt Kaamouchi. “Ga mee de klas in, laat u zien. Dat wordt hier van u verwacht.”

De debatten worden voortgezet en deelnemers kunnen een certificaat ontvangen van Trias Pedagogica.

Bron: ad.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond ouderschapskennis en –ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER